latinica  ћирилица
26/09/2016 |  10:08 | Autor: B92

Čurkin: Nema mira, Zapad naoružava teroriste u Siriji

Ruski predstavnik u UN Vitalij Čurkin istakao je da je mir u Siriji nemoguć jer zapadne države i dalje naoružavaju pripadnike terorističke grupe al Nusra front.
Vitalij Čurkin (Foto: Sputnik/Ruslan Krivobok) -
Vitalij Čurkin (Foto: Sputnik/Ruslan Krivobok)

Kako je naveo na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, teroristi i dalje dobijaju oklopna vozila i teško naoružanje od svojih zapadnih saveznika, kao i da Vašington pokušava da se pravi slijep na sve ono što se događa.

“U Alepu se nalazi između 2.000 i 3.500 militanata koji napadaju državne snage. Oni su naoružani tenkovima, raketnim bacačima, imaju desetine i desetine jedinica, uz teško napružanje. Naravno, nisu sami mogli da proizvedu. Sve su to dobili i dobijaju od svojih velikodušnih zapadnih saveznika, dok se Vašington pravi da to ne vidi“, istakao je Čurkin.

Prema njegovim riječima, militanti koriste građane Alepa kao ljudski štit, dok istovremeno napadaju civilne mete u dijelovima grada koji kontrolišu Asadove snage.

“Oko 200.000 ljudi su taoci al-Nusra fronta i grupa sa kojima su u savezništvu. Mir je nemoguć, Vašigton je obećao da će držati pod kontrolom pobunjeničke snage, ali se to ne događa“, naveo je Čurkin.