latinica  ћирилица
26/09/2016 |  11:16 | Autor: TANЈUG

DŽonson u prvoj posjeti Turskoj poslije anti-turske kampanje

Britanski ministar spoljnih poslova Boris DŽonson počeo je danas posjetu Turskoj, nekoliko mjeseci nakon što je uspješno vodio kampanju za Bregzit koja se dijelom oslanjala na anti-turska osjećanja.
Boris DŽonson - Foto: vijesti.me
Boris DŽonsonFoto: vijesti.me

Dolazak DŽonsona, koji je napisao šaljivu pjesmu na račun turskog predsjednika, je prva posjeta jednog visokog britanskog zvaničnika Turskoj nakon neuspjelog puča, prenosi AFP.

Aktivisti koji su zastupali ideju napuštanja EU, više puta su istakli problem milion Turaka koji žive u Britaniji, kao jedan od razloga da Velika Britanija izađe iz Evropske Unije.

Turski zvanicnici su stišavali tenzije izjavama da su tursko-britanski odnosi suviše važni "da bi bili talac DŽonsonovih izjava".

Portparol britanske ambasade u Ankari, rekao je za AFP da je DŽonson stigao u Tursku, gde je planiran susret sa Erdoganom i premijerom Binali Јildirimom, kao i sirijskim opozicionim grupama.

On je takođe planira da posjeti turski parlament u Ankari, koji je znatno oštećen u neuspjelom puču 15. jula, saopštili su turski zvaničnici.