latinica  ћирилица
26/09/2016 |  13:02 ⇒ 13:02 | Autor: SRNA

Anđelović: Zbog šamara koji im je zadao referendum Bošnjaci provociraju

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da je uspješan referendum o Danu Republike Srpske za bošnjačke političare očito ozbiljan šamar, jer su isti dan plasirali priču o ukidanju oznaka Republike Srpske na ulazima u Srpsku što je ozbiljna provokacija, koja traži reakciju.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

Anđelković je izjavio Srni da Srbi na ovakve stvari uvijek moraju da raguju na racionalan način, posebno Srbi iz Republika Srpske koji sjede u zajedničkim institucijama BiH.

"Oni su ti koji treba da brane srpske nacionalne interese, a kada neko pokušava da eliminiše natpise koji ukazuju na Republiku Srpsku i insistira na nečem što ima unitaristički prizvuk, onda bi Srbi u okviru državne zajednice morali da reaguju i da se usprostave tome, ili da pak napuste te organe ako oni više ne rade u interesu oba entiteta", rekao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, apsolutni cilj ove najnovije provokacije iz Sarajeva je dolijevanje ulja na vatru u predizborne svrhe raznih muslimanskih faktora za koje je referendum o Danu Republike Srpske bio veliki šamar.

Komentarišući atmosferu u kojoj je održan referendum o Danu Republike, Anđelković je rekao da su građani Republike Srpske i pored brojnih pokušaja stvaranja tenzija i pritisaka uspjeli da se suprostave i pokažu svima da "Zapad i međunarodna zajednica u Srpskoj imaju problem sa građanima, koji nikome ne daju svoj entitet, ni svoju državnost, a ne sa pojedinim političarima".

"Ovim je poslana poruka da se Srbima jednostavno ništa ne može, jer je sa druge strane celi narod, a ne bilo koji pojedinac", istakao je Anđelković.

On je naglasio da je referendum "jedna velika pobjeda za budućnost jer je prostor za jednostrano nametanje rješenja Srpskoj mnogo sužen".

"Zapad zna da to nisu 90-te, kada se može jedan narod bombardovati, a sa druge strane svjestan je da nakon ovog referenduma ne može nikakvim personalnim mjerama da nametne svoje. Ovo je jedna velika pobeda za Republiku Srpsku i stvaranje jednog odbrambenog bedema za budućnost", poručio je Anđelković.