latinica  ћирилица
26/09/2016 |  16:02 ⇒ 17:13 | Autor: RTRS

Semberija: Obespravnjeni u postupku komasacije (VIDEO)

Dušanu Radovanoviću iz semberskog sela Obarska prije trideset godina, u postupku komasacije, oduzet je hektar prvoklasnog poljoprivrednog zemljišta, a zamjensku parcelu nikada nije dobio.
Bijeljina - problem sa komasacijom - Foto: RTRS
Bijeljina - problem sa komasacijomFoto: RTRS

Nadležna Komisija za komasaciju Grada Bijeljina tvrdi da je postupak okončan, a žalbe su odbačene i pred sudom.

Postupkom komasacije na lokaciji u predgrađu Bijeljine, nisu zadovoljni ni drugi zemljoposjednici. 

Komasacijom zemljišta Radovanovići su u zamjenu za njivu prve klase sa izlazom na dva puta dobili lošiju parcelu iste veličine.

Zbog protivljenja pet vlasnika zemljišta koji je trebalo da se graniče sa novom parcelom, ni nakon tri decenije nisu uvedeni u posjed.

- Komisija za komasaciju je pokušala da nas uvede u posjed po rješenju iz 86. Kad je geometar izašao i vidio tu skicu, rekao je članovima Komisije za komasaciju- ljudi vi ne možete ove ljude uvesti u posjed,j edan od njih nema puta, priča Dušan.

Komisija za komasaciju uradila je 1996. godine novu parcelacuju i ovoj porodici dala neku treću parcelu. Zemlju su i obrađivali pet godina, ali je nakon tužbe jednog od pet vlasnika sud poništio nova rješenja a Radovanoviću dosudio i da novom vlasniku plati 15.000 maraka odštete.

- Јa sam na tom sudu bio bez advokata. Bio sam bez posla, djeca su na školovanju, bio sam bez para, a smatrao sam da mi nije potreban advokat, imam rješenje Komisije za komasaciju, nastavlja Dušan.

U Komisiji za komasaciju kažu da je upravni postupak pravosnažno okončan, iako vlasnici nisu uvedeni u posjed. U pisanom odgovoru navode da je razlog protivljenje stranaka. Ima i onih koji dok ne dobiju odgovarajuću zamjenu obrađuju zemlju koja je prvobitno bila njihova. Znaju da to, ipak, nije trajno rješenje.

- Niko nije došao na teren da udari četiri koca i kaže ovo je sad tvoje. Imamo želju da ogradimo, da zasadimo voćnjak, onemogućeni smo totalno. Imam sedam i po dunuma zemlje, akao da je nemam, nije moja, ne znam gdje mi je međa, ogorčeno priča Milenko Midanović.

Neshvatljivo je da niko više i ne pokušava da razriješi spor o ovom veoma atraktivnom zemljištu nadomak Bijeljine.

Dušan Radovanović kaže da sada samo želi da naslijeđeno imanje ostavi potomcima.