latinica  ћирилица
26/09/2016 |  16:27 ⇒ 16:39 | Autor: RTRS

Kako brčanske mjesne zajednice da budu efikasne

Mjesne zajednice u Brčkom od prije 12 godina su marginalizovane, odnosno, dovedene su u situaicju posmatrača, a ne kreatora potreba stanovništva.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Zato je u Brčkom organizovano savjetovanje predstavnika mjesnih zajednica i Vlade Distrikta, poslije kojeg bi u narednom periodu trebalo predložiti nove principe na kojima bi one bile funkcionalne. 

Što su ćelije u organizmu to bi mjesne zajednice trebalo da budu u društvu, rečeno je na ovom savjetovau. Navedeni su i brojni primjeri politizacije organa uprave mjesnih zajednica.

Kažu da su kao udruženje građana nemoćne da bilo šta ozbiljnije urade za mještane koji žive na tom prostoru.

Organizatori su najavili da će na ovakvim skupovima biti jasni prijedlozi prema kojima bi mjesne zajednice trebalo da budu organizovane. Njihovo funkcionisanje prije 12 godina,podsjećalo je na organizaciju mjesnih zajednica u nekim zapadnim zemljama. Bile su, kažu, funkcionalne i efikasne.

U brčanskoj vladi kažu da su svjesni da je Zakon o mjesnim zajednicama star 12 godina prevaziđen, jer građani imaju samo savjetodavnu, a ne kreativnu ulogu u njemu.

Zato će prijedlozi građana i praksa razvijenih zemalja u našim uslovima poslužiti za izradu novog zakona.

Uobličeni prijedlozi svih 78 mjesnih zajednica u Brčkom biće poznati najkasnije do kraja godine, a naredne godie može se očekivati uzrada novog zakona.

Skupove na kojima se raspravlja o efikasnijim mjesnim zajednicama finansiraju vlade Švedske kraljevine i Švajcarske.