latinica  ћирилица
26/09/2016 |  18:54 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

"Najvažnije je da je izjašnjavanje proteklo mirno - narod jasno rekao šta misli!" (VIDEO)

Dan poslije referenduma iz političkih krugova u Srpskoj i Srbiji stiže ista poruka – najvažnije je da je izjašnjavanje proteklo mirno i da nije bilo incidenata, a građani su jasno rekli svoje mišljenje.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Istovremeno, U SDS-u tvrde da su spasili referendum, jer su, kažu, upravo oni obezbijedili izlaznost dovoljnu da rezultat referenduma bude priznat. 

Budućnost Republike Srpske je stabilna nakon referenduma, poručio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik. Volja naroda se, kaže, sada više ne može ignorisati, a 9.januar će ostati Dan Republike.

Iz SDS-a poručuju da su oni odigrali ključnu ulogu i spasili referendum, iako su do juče govorili da je to Dodikova kampanja.

Za Dodika, kaže Bosić, ima samo jedno pitanje – šta sad?

Potpredsjednik Narodne skupštine, Nenad Stevandić, rekao je da takve izjave iz najveće opozicione stranke pokazuju koliko su sve vrijeme bili licemjerni po pitanju referenduma.

U odluci koju su predstavnici svih partija sa sjedištem u Srpskoj potpisali još krajem prošle godine, stoji i da će, ukoliko u roku od četiri mjeseca ne bude usvojen Zakon o Ustavnom sudu BiH, političke partije donijeti odluku da li će učestvovati u radu zajedničkih institucija.

Od tada je prošlo 10 mjeseci. Danas se Bosić toga jedva sjeća.

Iz Srbije stiže poruka da je najvažnije očuvati mir i stabilnost u regionu. Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kaže da je razgovarao sa predsjednikom RS i da je najvažniji zaključak da je sve prošlo mirno.

Ruski ambasador u Srbiji, Aleksandar Čepurin, rekao je da je referendum unutrašnje pitanje Republike Srpske i da međunarodna zajednica ne treba da se miješa u volju građana: "Referendum je održan i rezultati su sasvim jasni. Narod je na najdemokratskiji način iskazao mišljenje. Dan RS je očuvan i mi želimo da se na to stavi tačka."

Iz Evropske komisije poručili su da je jučerašnji referendum nezakonit, jer je Ustavni sud odlučio da suspenduje odluku o njegovom održavanju dok se ne odluči o njegovoj ustavnosti.

Isto su poručili i iz OHR-a.