latinica  ћирилица
27/09/2016 |  11:38 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Prnjavor: Posao za učenike Srednje mješovite škole (VIDEO)

Ministarstvo prosvjete nastoji da u kontaktu s poslodavcima omogući da se naprave programi koji će učenicima omogućiti da poslije srednje škole nađu posao. Primjer je fabrika namještaja iz Prnjavora.
Malešević u posjeti fabrici namještaja "Standard" u Prnjavoru - Foto: SRNA
Malešević u posjeti fabrici namještaja "Standard" u PrnjavoruFoto: SRNA

Deset učenika koji su završili Srednju mješovitu školu u ovoj opštini dobilo je posao u fabrici namještaja "Standard".

Tehnički direktor "Standarda" Ognjen Јevđenić rekao je da je preduzeće primilo 10 novih učenika koji su završili Srednju mješovitu školu u Prnjavoru.

- Riječ je o tehničarima drvoprerade i oni su već u stalnom radnom odnosu - rekao je Јevđenić.

Vlasnik "Standarda" Edin Dacić istakao je da je odlična saradnja ovog preduzeća sa Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske.

- Srećni smo da već imamo pozitivno iskustvo sa dualnim obrazovanjem u Prnjavoru. Dva razreda učenika za nas potrebnog kadra su već izašla iz školskih klupa, a evo neke od njih smo i zaposlili i sigurno ćemo tako nastaviti i u budućnosti - rekao je Dacić.

U Ministarstvu prosvjete kažu da je interes svih obrazovati kadar potreban tržištu rada, a ne za evidenciju nezaposlenih.

- Srednja stručna škola u Prnjavoru mora znati da prepozna koja su zanimanja potrebna, a to će moći ako imaju čvršću saradnju sa rukovodstvom preduzeća koje će im kroz svoj razvojni plan reći u kom pravcu će se razvijati - istakao je resorni ministar Dane Malešević.

Fabrika namještaja "Standard" trenutno zapošljava 370 radnika, a vrijednost godišnje proizvodnje je oko 15 miliona evra.