latinica  ћирилица
28/09/2016 |  10:21 | Autor: RTRS

Galijašević: Dodiku je u Sarajevu ozbiljno ugrožen život

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević ocijenio je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pravu kada zbog prijetnji odbija da ide u Sarajevo - "islamističku jazbinu" u kojoj slobodno djeluju džihadisti koji ga smatraju najvećom preprekom za uspostavljanje islamske države u BiH.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

- Predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku ugrožen je život, a posebno je ugrožen u Sarajevu, u kome na desetine lokacija postoje kampovi za obuku vehabija koje odlaze u džihad u Siriju i Irak, naselja izvan uticaja države koje Islamska zajednica naziva 'paradžematima': Zaklopača, naselje u blizini Aerodroma oko ulice Hajrudina Šabanije, Briješće Brdo, Briješće Brdo dva, Dobroševići, Bare kod Stupa, Kasindolska, Zaulice...- rekao je Galijašević.

On je dodao da upravo zbog toga nije bezbjedno da Dodik ide u Tužilaštvo BiH, koje je nadomak najradikalnije džamije na evropskom kontinentu, džamije Kralja Fahda, koja je potpuno van domašaja Ustava BiH i bezbjednosnog sistema, jer predstavlja teritoriju Saudijske Arabije.

- Iz ovog radikalnog vehabijskog centra već su dolazile otvorene prijetnje, kletve i mržnja prema svim nosiocima funkcija iz Srpske, posebno prema Dodiku - podsjetio je Galijašević.

On napominje da se u svim obavještajnim i bezbjednosnim informacijama službi koje se bave borbom protiv terorizma može jasno utvrditi da islamisti, vehabije i teroristi smatraju da je Dodik, i kao politički lider i kao predsjednik Srpske, najveća prepreka za uspostavljanje islamskog društva u BiH.

- To je potvrdio i Bakir Izetbegović 1. oktobra 2015. godine, u intervjuu na javnom emiteru BHT je govorio o Dodiku i o njegovoj politici kao o '"labudovoj pjesmi". "Labudova pjesma" se završava smrću labuda, a Izetbegović nije ni pjesnik ni Čajkovski da upotrebljava ove stilske figure, nego osoba povezana sa mnogim političkim ubistvima, o čemu su ranije govorili i Mirsad Kebo i Fahrudin Radončić - ističe Galijašević.

On podsjeća da je Bakir Izetbegović osoba povezana sa radikalnim islamistima, mudžahedinima i Muslimanskim bratstvom.

- Neposredno poslije referenduma u Republici Srpskoj, prijetnje Izetbegovića su postale otvorenije kroz poruke da će predsjednik Dodik završiti kao Slobodan Milošević, Sadam Husejn ili Muamer Gadafi - navodi Galijašević.

On dodaje da je takav način istupa prijeteći, bez obzira da li Izetbegović želi političku smrt Dodiku, u kojoj bi politički ubica bio Valentin Incko i OHR, ili krivično-pravnu koju bi napravio uz pomoć Tužilaštva BiH i ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, ili "poziva svoje teroriste i islamiste da ga ubiju".

- Prijetnje predsjedniku nisu ni privatno ni političko pitanje, nego pokušaj da se Dodik uništi, likvidira i fizički ukloni sa političke scene, ali da se u tom procesu uklone i svi oni koji bi se mogli na bilo koji način, pravnim i političkim sredstvima, suprostaviti tim mjerama - upozorava Galijašević.

On dodaje da su u ovakvim obračunima, koje inspiriše američka administracija u BiH preko svoje ambasade, porodica, prijatelji, politički istomišljenici i partneri Dodika pod pritiskom, kao i da u tome učestvuju i "neki ljudi koji navodno dolaze iz Republike Srpske, a ruše institucije i ne poštuju ni Narodnu skupštinu, ni Vladu ni predsjednika".

Izvor: SRNA