latinica  ћирилица
28/09/2016 |  14:58 ⇒ 15:14 | Autor: RTRS

SM BiH: Nastaviti izvoz voća i povrća u Rusiju

Savjet ministara BiH podržao je Prijedlog protokola za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizika.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Na sjednici je data saglasnost Ministarstvu spoljnih trgovine i ekonomskih odnosa da ovaj protokol dostavi Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar spoljne rgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Kako je saopšteno, Šarović će, nakon potpisivanja Protokola, pokrenuti aktivnosti za njegovu implementaciju, putem koordinacije s nadležnim ministarstvima Republike Srpske.

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja, kao odgovorna institucija za realizaciju Protokola, provešće ovaj protokol u skladu sa zakonodavstvom BiH i uz saglasnost entitetskih nadležnih institucija u slučajevima kada je to zakonom predviđeno.

Na ovaj način otklanjaju se smetnje za nastavak saradnje između BiH i Ruske Federacije kako bi se omogućio daljnji izvoza voća, povrća i drugih proizvoda biljnog porijeka iz BiH u Rusku Federaciju.

Protokolom je, između ostalog, definisano da će pošiljke biljnog porijekla visokog fitosanitarnog rizika iz BiH za Rusku Federaciju sadržavati etiketu na pakovanjima na kojoj će biti naznačen proizvođač i izvoznik.

Tekst Protokola identičan je onima koje je Ruska Federacija zaključila sa Srbijom, Makedonijom i drugim zemljama, navedeno je u saopštenju.