latinica  ћирилица
29/09/2016 |  09:27 ⇒ 09:33 | Autor: RTRS

Danas startuje ABA liga

Danas počinje 16. sezona ABA lige, a gledajući po sastavima, kvalitetnija od prethodne.
ABA liga i Evroliga - Foto: Screenshot
ABA liga i EvroligaFoto: Screenshot

Prvi susret u 16. izdanju Јadranske lige napraviće večeras Cedevita i Budućnost, tradicionalni kandidati za regionalni prsten, koji je posljednje dvije sezone u vlasništvu košarkaša Crvene zvezde.

- ABA liga će biti mnogo jača nego prošle sezone, sa više ekipa koje mogu da se bore za vrh. Regionalno takmičenje je i ove godine prioritet. Treba da odbranimo prvo mjesto, što će nam biti malo teže sa ovim sistemom evroligaškog takmičenja. Svjestan sam da neće biti lako, jasno je da su nam neophodna pojačanja da bismo bili konkurentni u Evropi. Nadam se da će sezona proći bez mnogo problema - rekao je trener Zvezde Dejan Radonjić.

Kako se sada odvija situacija, šampion ABA lige će u peharu dobiti evroligašku ulaznicu za sezonu 2017/2018. S obzirom na velika trvenja između Evrolige i FIBA, još je neizvjesno koliko će timova i na koji način izboriti plasman u Evrokup, a koliko u Ligu šampiona.

U krugu favorita za šampionsku krunu je i Partizan, bez obzira na sve finansijske nedaće s kojima se najtrofejniji tim u regionalnom takmičenju bori izvjesno vrijeme.

- Mislim da svi razumni navijači shvataju da nećemo igrati najbolju košarku na početku. Spremamo se za Mornar, kao što se oni spremaju za nas - kaže Aleksandar DŽikić, trener crno-bijelih, koji su od srpskih klubova promijenili najviše igrača, ne samo svojom voljom već i zbog materijalne situacije.

Kao prošle sezone kada je napravila istorijske korake, ekipa Mega Leksa će i ove loviti šansu, naslonjenu na izuzetno mlad, ali perspektivan sastav. Prvi put će klub iz Sremske Mitrovice istovremeno igrati dva kvalitetna takmičenja, ABA i Ligu šampiona, što će znatno umanjiti broj treninga, ali i uvećati umor čete Dejana Milojevića.

Što se FMP tiče, povratnika u regionalno društvo koji po godinama igrača ništa nije stariji od Mege, ne treba očekivati prevelike uzlete, smatraju poznavaoci. Za početak novog jadranskog ciklusa ekipe iz Železnika, najvažnije je da uz sticanje iskustva, sačuvaju jadranski status.

Upravo to, posebno kada se vrati slika na prošlu sezonu u kojoj je više od dvije trećine do posljednjeg kola strahovalo od eliminacije, biće prioritet većine učesnika...

Prvo kolo:

DANAS: Cedevita - Budućnost (19.00), Mega Leks - Olimpija (21.00)

PETAK: Crvena zvezda - MZT Skoplje (19.00), Zadar - FMP Železnik (21.00)

SUBOTA: Krka - Karpoš Sokoli (17.00), Mornar - Partizan (19.00)

NEDЈELjA: Igokea - Cibona (17.00)

Izvor: Večernje novosti