latinica  ћирилица
29/09/2016 |  11:40 ⇒ 11:42 | Autor: RTRS

Sve kamere u srpskim školama umrežiće s policijom

Kamere uskoro u svim obrazovnim ustanovama, povezane s ispostavama MUP. U Beogradu neke škole umrežene sa stanicama.
Policija Srbije - Foto: ilustracija
Policija SrbijeFoto: ilustracija

Uskoro bi sve škole u Srbiji trebalo da budu povezane sa policijskim stanicama. Uvezivanje škola i policije, kako bi se smanjilo i spriječilo vršnjačko nasilje, ali i kriminal u školama, obećao je ministar prosvjete Mladen Šarčević. Mnoge škole već imaju video-nadzor, a pojedine su i uspostavile vezu sa lokalnim policijskim stanicama.

U uvođenju ove bezbjednosne mjere prednjači Beograd, gdje je, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 200 vaspitno-obrazovnih ustanova pokriveno kamerama. Negdje su kamere uvele ustanove, a negdje je to urađeno uz pomoć opština. Kao model za cijelu Srbiju može da posluži nekoliko beogradskih opština, gdje se snimci iz školskog dvorišta i hodnika u realnom vremenu prenose u MUP i mogu da se prate na monitorima lokalnih policijskih ispostava.

- Video-nadzor na teritoriji Palilule, Vračara, Zemuna, Savskog vijenca, Voždovca, Obrenovca i Starog grada povezan je s monitoring centrima u područjima policijskih stanica - objašnjavaju u Ministarstvu unutrašnjih poslova. - Tokom 2015. godine, i u devet osnovnih škola na teritoriji Čukarice instaliran je video-nadzor, koji je povezan sa monitoring centrom u policijskoj stanici te opštine. U saradnji sa organima lokalne samouprave, PU za grad Beograd nastoji da se monitoring instalira na području svih opština u gradu. Ovakav vid saradnje značajno doprinosi podizanju nivoa bezbjednosti učenika u školama.

Kako u Beogradu, tako bi trebalo da bude i u cijeloj Srbiji. Procene Ministarstva prosvjete su da u Srbiji oko 40 odsto škola ima video-nadzor, dok je u Beogradu 85 odsto obrazovnih ustanova pokriveno kamerama. Van glavnog grada više su izuzetak nego pravilo one koje su i povezane sa policijom.

Direktori beogradskih škola koje snimke šalju policiji kažu da je ovo dobar način da učenike štite od napada drugih đaka, ali i od dilera droge, koji se motaju oko škola, pa i od drugih vrsta kriminala. Milan Bajić, direktor OŠ “Јosif Pančić“ u Beogradu, kaže da svi oni koji bi htjeli da rade nešto protivzakonito unapred odustanu, jer znaju da se sve snima.

- Svako ko bi prišao školi unapred zna da će biti snimljen, a svi snimci se čuvaju najmanje dvije nedjelje i mogu da se vrate unazad. Tako smo više puta rješavali sukobe između učenika, gdje jasno vidimo šta se zapravo dogodilo - objašnjava Bajić. - Kamere su tu prije svega zbog preventive i nadamo se da će tako i ostati. Imamo 12 kamera i pokriveni su glavni dijelovi dvorišta i hodnika. Prije nekoliko godina, kada je video-nadzor uveden, to je finansirala opština. U međuvremenu, kako se koja kamera kvarila, sami smo kupovali nove. Opština je platila i povezivanje sa policijom.

Dobra su i iskustva OŠ “Vuk Karadžić“ na beogradskoj opštini Stari grad, iz koje se snimci takođe šalju u policiju. Prema riječima direktora Zlatka Grušanovića, bilo bi dobro kada bi za cio projekat bezbjednosti u školama bilo više novca, pa da više policajaca bude angažovano na praćenju snimaka, kako bi reagovali čim primijete neko sumnjivo lice ispred škole.

- Valjalo bi i da sve škole imaju alarme povezane sa policijom, koji bi se oglašavali u stanici čim neko pokuša da provali - smatra Grušanović. - U našoj školi o bezbjednosti brine i školski policajac, a sami smo ugradili i alarm. Ranije smo imali i privatno obezbjeđenje, ali je ono za školu bilo preskupo. Sada postoji samo u onim ustanovama gdje roditelji hoće sami da finansiraju privatne čuvare.

- O bezbjednosti u školama brine i 370 školskih policajaca. Veće škole imaju policajca koji brine samo o djeci iz te ustanove. Ako je riječ o malim školama, jedan školski policajac zadužen je za bezbjednost dvije, pa i tri ustanove.

Izvor: Večernje novosti