latinica  ћирилица
29/09/2016 |  13:10 | Autor: RTRS

RAK: Primljena četiri prigovora, jedan postupak po službenoj dužnosti

Regulatorna agencija za komunikacije BiH primila je od početka izborne kampanje, 2. septembra, četiri prigovora, a Agencija je po službenoj dužnosti pokrenula jedan postupak, rečeno je Srni u Regulatornoj agenciji.
RAK BiH - Foto: RTRS
RAK BiHFoto: RTRS

Јedan građanin dostavio je prigovor u vezi sa navodno plaćenim političkim oglašavanjem u programu televizijske stanice u periodu prije početka kampanje, dok se prigovor jednog političkog subjekta odnosi na navodno neomogućavanje političkog predstavljanja u programu javne televizijske stanice.

Dva prigovora podnesena su zbog navodnog kršenja izbornih pravila u smislu ravnopravnog predstavljanja političkih subjekata u programu javne televizijske stanice.

Agencija je po službenoj dužnosti pokrenula postupak zbog prekoračenja limita za plaćeno političko oglašavanje u programu jednog nosioca dozvole, a na osnovu informacija uočenih u sedmičnim izvještajima o realizovanim izbornim programima.

U slučajevima prigovora RAK primjenjuje uobičajenu proceduru, odnosno stanici se šalje pismo sa navodima i prigovorima kako bi se ona mogla izjasniti o njima, a ako postoje osnove, ostvara se slučaj.

Dostavljanje prigovora RAK-u u vezi sa izbornom kampanjom moguće je sve do izbora.

RAK BiH kao organ nadležan za praćenje elektronskih medija, nadležan je i za slučajeve povrede sprovođenja odredaba Izbornog i drugih zakona u vezi sa izborima u elektronskim medijima za vrijeme izborne kampanje.

Izvor: SRNA