latinica  ћирилица
29/09/2016 |  13:13 ⇒ 16:58 | Autor: RTRS

Otvorena renovirana područna škola u Gnionici kod Vukosavlja

U Gnionici kod Vukosavlja danas je otvorena renovirana područna Osnovna škola "Aleksa Šantić", koju će pohađati 12 učenika.
Vukosavlje: Malašević-otvaranje škole - Foto: SRNA
Vukosavlje: Malašević-otvaranje školeFoto: SRNA

Iznos od 25.000 evra za radove obezbijedile su dvije nevladine organizacije iz Holandije, dok je 10.000 KM izdvojeno iz budžeta ove lokalne zajednice.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević najavio je da će resorno ministarstvo finansirati izgradnju centralnog grijanja i nabavku opreme za izvođenje nastave.

"Za nekoliko dana u objektu će biti centralno grijanje, a sredstvima Ministarstva biće nabavljena oprema da bi se nastava mogla odvijati korištenjem savremenih metoda i tehnika", rekao je Malešević.

On je poželio stanovnicima Gnionice i opštine Vukosavlje poželio veći broj djece, te pritom objasnio da "škola bez učenika nije škola".

Direktor škole Uglješa Malbaša rekao je da su radovi počeli krajem aprila i da su zaposleni učestvovali u njihovom izvođenju, te da danas imaju škola koja ima uslove za normalno odvijanje nastave.

"Stara škola je bila ruinirana i svaki čas je prijetila da neko strada", naveo je Malbaša.

Načelnik opštine Vukosavlje Elvir Hadžiomerović podsjetio je da je ovdje škola imala najlošije uslove za rad, ali da je zahvaljajući holandskim donatorima, pomoći iz lokalnog budžeta i radom zaposlenih izgrađen i opremljen manji ali funkcionalniji objekat.

Škola u Gnionici izgrađena je prije 50 godina. Tokom radova srušen je dio objekta, a drugi dio je renoviran i opremljen.

Donatora za renoviranje i opremanje škole pronašla je učiteljica škole u Vukosavlju Hajrija Bajraktarević koja je napomenula da je isti donator učestvovao u sanaciji i izgradnji kuća oštećenih u poplavama 2014. godine u Šamcu.

Ona je napomenula da su volonteri iz Holandije učestvovali u sanaciji objekta i montiranju školskog namještaja.

Izvor: SRNA