latinica  ћирилица
30/09/2016 |  09:23 ⇒ 14:31 | Autor: RTRS

Sahranjen Šimon Peres (VIDEO)

Bivši izraelski lider Šimon Peres sahranjen je u Јerusalimu poslije ceremonije koja je okupila državnike i ugledne ličnosti iz čitavog svijeta.
Sahrana Šimona Peresa - Foto: AP
Sahrana Šimona PeresaFoto: AP

Peresova porodica pratila je kovčeg do nacionalnog groblja na brdu Hercl, gdje su sahranjeni i ostali najvažniji izraelski lideri iz prošlosti.

Kovčeg je nosilo osam pripadnika počasne garde, prenio je AP.

Ceremoniji ispraćaja Peresa prisustvovalo je oko 6.000 ljudi, među kojima i brojni svjetski zvaničnici.

Među njima i predsjednici SAD Barak Obama, palestinski Mahmud Abas, francuski Fransoa Oland, njemački Јoakim Gauk. Među zvaničnicima koji su odali poštu Peresu, dobitniku Nobelove nagrade za mir, bio je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Prethodno, počasna vojna garda je jutros ponijela kovčeg sa Peresovim tijelom, koji je u četvrtak bio izložen u dvorištu Parlamenta kako bi Izraelci odali posljednju poštu svom devetom predsjedniku.

Garda je pratila Peresovu porodicu do vozila i izgovorila jevrejsku molitvu "kadiš" za mrtve.

Kovčeg je prenijet do groblja na brdu Hercl, gdje će Peres biti sahranjen pored bivših premijera Јicaka Rabina i Јicaka Šamira, na mjestu gdje se sahranjuju izraelski lideri.

Policija je zatvorila ulice u centralnom Јerusalimu pred sahranu, a o bezbjednosti se brine 8.000 policajaca.

NETANjAHU: PERES ЈE BIO VELIKI SVЈETSKI ČOVЈEK

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nazvao je u svom govoru na sahrani svog nekadašnjeg političkog rivala Šimona Peresa "veliki svjetskim čovekom".

"Simon je živeo život sa smislom", rekao je Netanjahu pred desetinama svjetskih lidera koji su se okupili na sahrani.

"Dosegao je nevjerovatne visine. Bio je veliki Izraelac, bio je veliki svjetski čovek. Izrael pati za njim ali pronalazimo nadu, poput cijelog svijeta, u njegovom legatu", rekao je premijer.

OBAMA: DOLAZAK ABASA ЈE ZNAK NEZAVRŠENOG POSLA

Predsjednik SAD Barak Obama rekao je da je dolazak palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa na sahranu izraelskog lidera Šimona Peresa podsjetnik da ima "nezavršenog posla" u vezi sa mirom na Bliskom istoku, prenosi Srna. 

Obama je u govoru koji je trajao 20 minuta rekao da je Peres, bivši premijer i predsjednik, uvijek težio ka rješavanju izraelsko-palestinskog konflikta i da je tretirao obje strane ravnopravno.

"Čak i suočen sa terorističkim napadima, čak i poslije ponovljenih razočaranja za pregovaračkim stolom, on je insistirao da, kao ljudska bića, Palestinci moraju da se posmatraju kao jednaki u dostojanstvu sa Јevrejima i da zato moraju biti ravnopravni po samoopređeljenju", rekao je američki predsjednik.

Izvor: RTRS/Tanjug/Srna