latinica  ћирилица
30/09/2016 |  09:45 ⇒ 09:49 | Autor: RTRS

Ambasadorka Izraela: Nema promjena, ne priznajemo Kosovo

Novoizabrana ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam poručila je da Izrael nije promijenio stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.
Alona Fišer Kam - Foto: TANЈUG
Alona Fišer KamFoto: TANЈUG

Fišer Kam je istakla da se radi na dodatnom unapređivanju odnosa sa Srbijom, posebno u ekonomiji.

- Reći ću vrlo jasno: naša pozicija se nije promijenila, a to je nepriznavanje Kosova - rekla je Fišer Kam.

Na pitanje da li se mogu dodatno unaprijediti odnosi Srbije i Izraela, ona je rekla da je ideja kako da se, kako je ocijenila, "sjajni odnosi" pretvore u konkretne korake, koji će donijeti dobro objema zemljama.

- Na prvom mjestu je ekonomija i mislim da je potencijal zaista veliki. Pokušavamo da odredimo koje su to najbolje oblasti za istraživanje i saradnju - inovacije, razmjena znanja, poljoprivreda i tehnologija - rekla je Fišer Kam.

Kao još jednu važnu oblast za Izrael, ona je istakla turizam, navodeći da bi ta zemlja voljela da je više turista posjećuje i izrazivši zadovoljstvo što će neke izraelske čarter kompanije uvesti direktan let za Beograd.

Upitana da li Srbija može, poput Izraela, da održava dobre odnose i sa Moskvom i sa Vašingtonom ili će morati da izabere jednu stranu, amabasadorka kaže da ne misli da države moraju da se odluče za jednu ili drugu stranu navodeći kao "odličan primjer" upravo Izrael.

- Imamo dobre odnose sa Rusijom, Kinom, SAD, Evropom...Ima mnogo izazova koje deijlimo, već pomenuta borba protiv terorizma i druge vrijednosti i probleme koji iziskuju koordinaciju. Drago mi je da sve više država razumije posebne izazove koje ima Izrael i da treba da ima jasnu poziciju u svijetu - rekla je ona.

Govoreći o borbi protiv terorizma, poručila je da u nju moraju da se uključe sve države.

- Nije to samo stvar Izraela, Srbije ili Francuske. Pokušavamo da promovišemo saradnju Srbije i Izraela na svim nivoima i to je bio jedan od segmenata, da izrazimo važnost međunarodne globalne borbe protiv terorizma i radikalizacije generalno - navodi Fišer Kam.

Upitana da li ima posebne saradnje srpskih i izraelskih obavještajaca, ambasadorka kaže da ne može da govori o specifičnoj saradnji, ali da "svakako sve vrijeme postoje kanali sa Srbijom i svim drugim prijateljskim državama".

Ambasadorka nije željela da prokomentariše da li vidi Srbiju u EU, ali je poručila da joj, kao diplomata, želi mnogo uspjeha koju god stazu da izabere.

Izvor: Blic