latinica  ћирилица
30/09/2016 |  10:55 ⇒ 12:41 | Autor: RTRS

EU izdvojila 40 miliona evra Srbiji za izbjeglice

Evropska unija je od septembra 2015. izdvojila 40 miliona evra kao podršku Srbiji u upravljanju izbjegličkim i migrantskim tokovima, saopšteno je iz Delegacije EU u Beogradu.
Evropska Unija - Foto: AFP
Evropska UnijaFoto: AFP

Kako je najavila Delegacija, narednih mjeseci i godina Srbija će imati koristi od značajnih dodatnih finansijskih sredstava u oblasti migracija i upravljanja granicama.

Šef Delegacije EU ambasador Majkl Davenport izjavio je da je Srbija prepoznata kao zemlja koja pruža važan doprinos u rješavanju migrantske krize na odgovoran i human način.

EU u tom smislu podržava vlasti u Srbiji na svim nivoima kako bi se smanjio uticaj krize na lokalne zajednice, a delegacija EU i Vlada Srbije zajedno rade na utvrđivanju prioritetnih potreba kako bi se 40 miliona evra pomoći iskoristilo na najbolji način.

Osim toga, iz Delegacije najavljuju da će narednih mjeseci i godina Srbija imati koristi od značajnih dodatnih finansijskih sredstava u oblasti migracija i upravljanja granicama.

Nabrajajući oblasti i sume koje je namijenila Srbiji, EU u saopštenju navodi da je više od 10,7 miliona evra predviđeno za radove na izgradnji i rekonstrukciji u Preševu, Šidu, Adaševcima, Subotici, Principovcu, Krnjači, Bosilegradu, Pirotu, Dimitrovgradu i Bujanovcu, i planirane radove u Šidu, Padinskoj Skeli, kao i drugim postojećim odnosno novim prihvatnim centrima/centrima za azil; za opremu, mobilne timove, potrepštine i namještaj.

Vulin: Beogradu od EU treba direktna novčana pomoć za migrantsku krizu

Srbiji je, zbog migrantske krize, potrebna direktna budžetska pomoć iz EU i tu pomoć će Beograd tražiti u razgovoru sa evropskim zvaničnicima, rekao je ministar rada Srbije Aleksandar Vulin.

"Ono što je nama neposredno iz Evropske komisije dato - nešto uplaćeno, a nešto stavljeno u izgled - jeste iznos od 22 miliona evra, što nije dovoljno. Naravno da je potrebno značajno više", rekao je Vulin novinarima u Beogradu.

Izvor: Tanjug/SRNA