latinica  ћирилица
30/09/2016 |  13:13 ⇒ 13:23 | Autor: RTRS

RT: Najveći uspjeh Rusije u Siriji Palmira, poraz - pad aviona

Moskva je tokom godinu dana isporučila desetine tona pomoći Alepu sa Kmeimi aerodroma i mada je, ubijajući hiljade džihadista Rusija pretrpjela vojne gubitke, postala je jedan od pokretača pokušaja nacionalnog pomirenja, navela je Raša tudej.
Palmira - Foto: Getty Images
PalmiraFoto: Getty Images

Kao jedno od najvećih dostignuća ističe se oslobađanje drevnog grada Palmire, a kao najveću tragediju portal izdvaja obaranje ruskog aviona iznad granice Sirije i Turske.

"DŽihadisti su uništili brojne istorijske znamenitosti u Palmiri, a iza sebe su ostavili minirane puteve, objekte i kulturno blago. Ruski i sirijski demineri su otkrili hiljade mina", piše RT i dodaje da je turski avion oborio ruski Su-24, pri čemu je poginuo pilot.

"Ankara je tvrdila da je avion letio u turskom vazdušnom prostoru, ali Moskva tvrdi da se incident dogodio iznad sirijske teritorije", podsjeća RT.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je incident nazvao zabadanjem noža u leđa, poslije čega je Moskva uvela sankcije Turskoj, navodi RT i dodaje da se turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u junu izvinio a bilateralni odnosi su ponovo normalizovani.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izrazio je nezadovoljstvo zbog militanata koji "granatiraju sela i napadaju položaje vladinih trupa" u blizini izlaza iz grada i unutar Alepa.

UN procjenjuje da je oko 250.000 stanovnika Alepa ostalo bez najosnovnijih potrepština za život, piše RT.

Prema navodima portala, Rusija se iz vazduha bori protiv džihadijskih grupa, a zajedno sa SAD-om, poslije razgovora u Ženevi ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i njegov američki kolega DŽon Keri sklopili su sporazum o prestanku neprijateljstava u Siriji.

Govoreći za RT, savjetnik za medije predsjednika Asada Butaina Šaban je izjavio da se "Rusija zaista bori protiv terorizma" dok unutrašnja neslaganja sa SAD-om ometaju napore za uspostavljanje primirja u Siriji.

Prilikom najnovijeg spora Moskve i Vašingtona, portparol Stejt dipartmenta DŽon Keri, upozorio je Rusiju da će "više života Rusa biti izgubljeno" a njeni interesi napadnuti, ako se nastavi nasilje u Siriji.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane u svom odgovoru je rekao da je Moskva "u potpunosti spremna da nastavi dijalog sa američkom stranom i nastavi zajedničke akcije u borbi protiv terorista u Siriji", prenosi RT.

Izvor: Tanjug