latinica  ћирилица
30/09/2016 |  14:21 ⇒ 14:43 | Autor: RTRS

Čikago tribjun: Rusi obožavaju Putina

Američki list Čikago tribjun uputio je otvoreno pismo zapadnim redakcijama upozoravajući da mediji ne shvataju ruske birače, pa svojim pisanjem protiv Putina samo podižu rejting lideru Ruske Federacije.

Zapadni mediji ne shvataju da Vladimir Putin nije popularan zato što Rusima ne dozvoljava da sagledaju alternativu, već zbog toga što su obični Rusi u njemu vidjeli - sebe.

"Vide ga kao zaštitnika. Јer, Rusi su stekli utisak da su okruženi neprijateljima, a da zemlju može zaštititi samo jedan čovjek", navodi američki list.

Putin je stabilizovao Rusiju poslije dekade posrtanja i Rusima govorio da su veliki i onda kada su im ostali govorili suprotno, navodi "Čikago tribjun".

List podsjeća da je Putin Amerikancima "odbrusio da nemaju prava da bilo kome govore kako treba da se živi".

Zato, kada zapadni mediji napadaju Putina, Rusi to vide kao kritiku upućenu direktno njima.

"Kada kažemo da glasaju za njega, jer ga se plaše, Rusi se na to uvrijede. U ruskom društvu postoje naznake autokratije i postoje Rusi koji možda žele bolje društvo od onoga u kojem žive.

Ali, činjenica je da većina Rusa nema namjeru da traži drugačijeg predsjednika", navodi američki list.

Milioni Rusa su nedavno izašli na izbore za parlamnet i dali ubjedljivu podršku Putinovoj Јedinstvenoj Rusiji, koja je osvojila većinu - za razliku od prošlih izbora kada su neki protestovali na ulicama tražeći "fer izbore".

"Ovoga puta na ulicama nije bilo nikoga... Zato je vrijeme da mi sa Zapada nevoljno priznamo da Rusi zaista vole svog lidera. Zapravo, obožavaju ga", piše u otvorenom pismu zapadnim redakcijama "Čikago tribjun".

Izvor: Tanjug