latinica  ћирилица
30/09/2016 |  16:06 | Autor: RTRS

Rumunija: U porastu trgovina djecom

U Rumuniji je značajno povećan broj djece žrtava trgovine ljudima, navodi se u najnovijem izvještaju Savjeta Evrope, koji traži da se posebna pažnja posveti romskoj manjini i djeci migrantima u Rumuniji.
Ilustracija - Foto: REUTERS
IlustracijaFoto: REUTERS

"Broj identifikovane djece žrtava trafikinga u Rumuniji je značajno povećan u periodu obuhvaćenom izvještajem", saopštila je Grupa stručnjaka za akciju protiv trgovine ljudima Savjeta Evrope (GRETA).

U izvještaju, koji pokriva period između 2011. i 2015. godine, pozivaju se rumunske vlasti da "intenziviraju napore za sprečavanje trgovine djecom, posebno na polju obuke profesionalaca zaduženih za zaštitu djece i posvećivanjem posebne pažnje romskoj zajednici i djeci migrantima".

Većina od 4.622 djece identifikovanih kao žrtve trgovine, preciznije njih 54 odsto, bila je prodata radi seksualnog iskorišćavanja, a slijedi radna eksploatacija (34 odsto) i prisilno prošenje (šest odsto), ukazuje GRETA.

Ta agencija je istakla da su, uprkos određenom napretku, potrebna poboljšanja u sprečavanju trafikinga, identifikaciji žrtava, pružanju pomoći i olakšanju njihove integracije i kompenzacije.

Među potrebna unapređenja spadaju i zakonski okvir za borbu protiv trafikinga, podizanje nivoa svijesti i obuke, posebno pogranične policije, navodi se u izvještaju, u kojem se takođe pohvaljuje visoka stopa krivičnih presuda.

Izvor: Tanjug