latinica  ћирилица
15/10/2016 |  17:39 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Ko je koga izdao u tzv. Savezu za promjene? (VIDEO)

Dok je SDS raspravljao o budućem predsjedniku stranke, u PDP-u i NDP-u analizirali su izborni neuspjeh. I dok u ovim strankama ostaju pri stavu da su relativno zadovoljni brojem osvojenih glasova, zajedničko je nezadovoljstvo rezultatima kandidata tzv. Saveza za promjene za načelničke i gradonačelničke pozicije. To je ponovo na površinu izbacilo pitanje – da li je koaliciona veza bila iskrena, odnosno da li su svi članovi SZP podržavali zajedničke kandidate.
PDP - Foto: RTRS
PDPFoto: RTRS

Prije zakazanih sjednica opozicionih partija o izbornim rezultatima, dnevna štampa osvanula sa natpisima o izdaji u okviru tvz. Saveza za promjene. Predsjednik PDP-a, Branisalav Borenović optužio je koalicinone partnere u pojedinim opštinama, konkretno u Šekovićima i Trebinju, da su radili protiv zajedničkih kandidata, iako su ih vrhovi partija zvanično podržali.

Međutim, nakon sjednice predsjedništva stranke, pred novinare nije izašao Borenović nego Igor Crnadak, koji je rekao da uzrok lošeg rezultata nisu nesuglasice unutar SZP, nego opstrukcija rada pravosuđa, koje, kako kaže, nije procesuiralo slučajeve krupnog kriminala. Dežurni krivac, ponovo je RTRS.

Na konstataciju našeg novinara da je PDP ignorisao pozive naše kuće, Crnadak je odgovorio:

"Mirko Šarović, Dragan Mektić i ja nikada za godinu i po dana nismo bili pozvani na RTRS. Ako smo i bili pozvani, to je bilo na potpuno ponižavajućim i neodgovarajućim formatima i sagovornicima".

Ko je koga ignorisao, prije samo par dana potvrdio je lično Borenović 10. oktobra.

"Imali smo situaciju da smo ignorisali pojedine medije i to treba priznati kao grešku. Spremni smo ići na RTRS''.

Zašto se Savez sastao samo jednom za vrijeme kamapnje i zašto podrška na terenu nije bila jedinstvena, danas nisu komentarisali. Iz SDS-a gdje su se sa izbornim debaklom već počeli suočavati, ističu da uzroke treba tražiti na lokalnom nivou.

"Svi znamo da članice SZP nisu 100 odsto bile zajedno u svim lokalnim zajednicama, ali to je manji broj lokalnih zajednica u kojima će se redefinisati ovi odnosi", rekao je SDS-ov načelnik Teslića Milan Miličević.

Možda i najdirektniji u ocjeni izbornog neuspjeha bio je predsjednik NDP-a, Dragan Čavić.

"Očigledno je da mi, iz SZP, nismo uspjeli da ubijedimo građane da smo ozbiljna alternativa režimskoj većini".

Očigledno da u to nisu uvjerili ni svoje članstvo, jer se, podsjećamo, upravo odbor NDP-a u Trebinju javno usprotivio kandidatu iz PDP-a. U vladajućem bloku ne zamaraju se mnogo odnosima u opoziciji.

Predsjednik SP-a Petar Đokić kaže da je SzP izborni gubitnik i da će vjerovatno zbog toga napraviti analize i odlučiti kako će dalje djelovati.

Iz SP-a poručuju da ih gubitak gotovo polovine načelničkih pozicija u Srpskoj ipak nije uzdrmao u namjeri da nastave zajedničko djelovanje, posebno na BH nivou. Uskoro najavljuju i sastanak rukovodstava, na kojem bi trebalo da preciziraju dalji politički put i stavove. Redefinisanje odnosa, izraz je koji se, od njihovih članova, u proteklih nekoliko dana najčešće čuo.