latinica  ћирилица
16/10/2016 |  08:09 ⇒ 15:18 | Autor: RTRS

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori, do 12 časova glasalo 30 odsto

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 12.00 časova glasalo je 30 odsto, ili oko 158.300 birača, javio je Centar za demokratsku tranziciju /CDT/.
Izbori u Crnoj Gori (Foto: vijesti.me/Savo Prelević) -
Izbori u Crnoj Gori (Foto: vijesti.me/Savo Prelević)

Posmatrači CDT-a javili su da na velikom broju birališta ima nepravilnosti, a bilo je i zatvaranja biračkih mjesta na određeno vrijeme zbog sumnje u kupovinu glasova.

Državna izborna komisija saopštila je da izborni proces teče u skladu za izbornim zakonima.

U Crnoj Gori jutros u 7.00 časova otvorena su sva biračka mjesta za parlamentarne izbore i lokalne izbore u Budvi, Kotoru, Andrijevici i Gusinju, a građani će glasati do 20.00 časova.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 528.817 građana.

Parlamentarni izbori biće deseti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a četvrti nakon obnove nezavisnosti.

Na parlamentarnim izborima učestvuje 17 izbornih listi.

Lokalni izbori biće održani u Budvi, Kotoru, Andrijevici i Gusinju.

U Budvi na izborima učestvuje osam partija i dvije koalicije, u Kotoru 12 partija, u Andrijevici sedam stranaka i u Gusinju šest partija i jedna koalicija.

Parlamentarne izbore u Crnoj Gori nadgleda 2.600 posmatrača. Izbore nadgledaju 2.092 domaća i 512 stranih posmatrača.

Posmatračku misiju Parlamentarne skupštine OEBS-a za izbore čine 33 poslanika iz 23 zemlje članice te međunarodne organizacije.

Izbori - "prozapadni" put ili Rusija?

Uoči izbora, lider Demokratske partije socijalista, koja ima najviše izgleda za pobjedu, Milo Đukanović, optužio je Rusiju da zaspisanjem dijela opozicije novcem u predizbornoj kampanji pokušava da poremeti napredovanje te zemlje ka članstvu u NATO.

Za Moskvu su, kako kaže u intervjuu za Rojters, predstojeći parlamentarni izbori u Crnoj Gori posljednja šansu da zaustavi težnje balkanskog regiona ka integraciji u EU i NATO.

Opozicija s druge strane, navodi Rojters, optužuje Đukanovića da se "služi taktikom zastrašivanja, da sprovodi nepotizam i da Crnu Goru tretira kao lično vlasništvo".

Britanska agencija navodi da se Đukanović, posle 25 godina rukovođenja Crnom Gorom, suočava sa najvećim izbornim izazovom koji mu postavljaju opozicione stranke.

Prema toj agencij on se suočava sa dva glavna opoziciona saveza, koji predstavljaju mješavinu prosrpskih i prozapadnih partija.

AP ističe da se glasači nalaze pred izborom - ili da zemlja nastavi "prozapadnim" putem ka NATO ili da se vrati tradicionalnom savezniku Rusiji.

Američka agencija navodi da su pred Crnom Gorom najznačniji izbori od izglasavanja odluke o nezavisnosti od Srbije prije deset godina.

Ishod bi eventualno mogao da ugrozi proces proširenja EU i NATO u Јugoistočnoj Evropi i pokaže da je Moskva odlučna da povrati uticaj u regionu od stratškog značaja, ocjenjuje ta agencija.

U analizi slovenačkog Ifimisa navodi se da će birači imati priliku da biraju između relativne stabilnosti ili neizvjesnosti, koja može dovesti do destabilizacije Crne Gore i regiona.

Smatra se, naime, da je važno da na izborima Crna Gora samostalno izabere svoj put u budućnost bez uticaja spoljnih faktora, pogotovo ne onih koji destabiliziraju ili mogu destabilizovati tu državu.

U analizi se ocjenjuje da se radi o do sada najprljavijoj i najnegativnijoj kampanji, koja se u osnovi svela na "referendum o liku i dijelu" Mila Đukanovića, aktualnog predsjednika Vlade Crne Gore i predsjednika DPS.

Odnos snaga je, prema tom istraživanju, između proevropskog vladajućeg bloka i opozicije dosta tijesan, pa bi zbog toga aktualnim političkim odnosima garant političke i ekonomske stabilnosti mogla biti stranka SD, koja je nastala poslije rascjepa u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) Ranka Krivokapića i koja je poslije 18 godina koaliranja sa Đukanovićem i DPS nedavno im potpuno okrenula leđa i počela da djeluje kao najveći kritičar vlasti.

Istraživanja pokazuju, da nedosljednost SDP-a može predstavljati kraj političke karijere Krivokapića, jer dosadašnje ankete pokazuju, da SDP gubi podršku među biračima i da vjerovatno neće preći izborni prag.

Izvor: Agencije