latinica  ћирилица
16/10/2016 |  22:11 | Autor: RTRS

Policija CG: Uhapšeno 20 državljana Srbije

Direktor uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović je potvrdio hapšenje 20 građana Srbije osumnjičenih za terorizam.
Privođenje osumnjičenih (Foto: rtcg.me) -
Privođenje osumnjičenih (Foto: rtcg.me)

Stojanović je naveo da su državljani Srbije osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam, kao i da policija traga za jednom osobom.

- Ova lica su osumnjičena da su na teritoriji Crne Gore počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam. Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali namjeru da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom da večeras izvrše napade na instutucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne iskučujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike - saopštio je Stojanović.

U akciji su učestvovali službenici Uprave policije u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i uz koordinaciju i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

- Postupajući shodno operativinim i obavještajnim podacima kojima je policija raspolagala, lišili slobode 20 lica, državljana Srbije, dok se za jednim licem, takođe državljaninom Srbije, traga - rekao je Stojanović.

U Specijalnom tužilaštvu Crne Gore za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije već satima traje saslušanje 20 uhapšenih državljana Srbije.

Više državno tužilaštvo Crne Gore je saopštilo da je ta grupa planirala da u vrijeme večerašnjeg proglašenja rezultata izbora, oružano napadne građane koji bi se okupili ispred zgrade Skupštine i službenike policije.

Nakon toga, kako je saopšteno, sumnja se da je grupa imala namjeru da zauzme zgradu Skupštne Crne Gore i da proglasi izbornu pobjedu "određenih političkih partija".

"Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija sa ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori", saopštilo je Više državno tužilaštvo.

U saopštenju se navodi da je organizator grupe B.D. u subotu rano ujutro došao u Crnu Goru "s namjerom dalje realizacije kriminalnog plana i komandovanja naoružanim licima u namjeri da zauzmu Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije".

"Osumnjičeni su, po dobijenim uputstvima i kriminalnom planu, privatnim vozilima došli u Podgoricu, gdje su se radi nastavka realizacije kriminalnog plana rasporedili u najmanje tri grupe. Članovi kriminalne organizacije dobijali su uputstva da raspodjele unapred pripremljeno oružje radi dalje realizacije kriminalnog plana", navodi se u saopštenju VDT.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilastva, službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Uprave policije lišili su slobode organizatora i članove te kriminalne organizacije u trenutku kada su pošli da provjere "unaprijed pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i municiju", piše u saopštenju Državnog tužilaštva.

U toku postupka utvrđeno je da su kriminalnu organizaciju, uz lica lišena slobode, činila i lica na čijoj se identifikaciji i lišavanju slobode intenzivno radi, kažu iz Tužilaštva.

Uhapšeni su: B.D. (1970), K.H.(1977.), V.B.(1995.), N.Đ.(1995.), S.V.(1991.), G.K.(1999.), B.K.(1976.), L.Đ.(1998.), B.M.(1955.), M.D.(1957.), D.M.(1976.), S.Đ.(1964), A.Č.(1983), A.A.(1974), N.Đ.(1982.), S.Ć.(1979.), D.S.(1974.), M.A.(1990.), I.M.(1980.) i P.A.(1977.).

Izvor: Agencije