latinica  ћирилица
17/10/2016 |  08:07 ⇒ 11:35 | Autor: RTRS

Počela operacija za oslobađanje Mosula

Irački premijer Hajder el Abadi objavio je da je počela operacija za oslobođenje Mosula.
Irak: počela ofanziva za oslobađanje Mosula   (Foto: AP Photo/ Hussein Malla) -
Irak: počela ofanziva za oslobađanje Mosula (Foto: AP Photo/ Hussein Malla)

"Došlo je vrijeme za pobjedu i operacija za oslobođenje Mosula je počela", poručio je Abadi u obraćanju na državnoj TV stanici "Irakija".

"Danas proglašavam početak ove pobjedničke operacije koja će vas osloboditi od nasilja i terorizma Islamske države", istakao je irački premijer, obraćajući se stanovnicima Mosula, prenijela je agencija AFP.

Mosul je posljednje veliko uporište Islamske države u Iraku u kom je prije sukoba živjelo oko dva miliona stanovnika.

Irački zvaničnici su ranije naveli da će u operacija biti sprovedena uz podršku SAD iz vazduha, kurdskih bezbjednosnih snaga i šiitskih i sunitskih neregularnih jedinica.

Mosul je u "samom srcu" samoproklamovanog kalifata takozvane ID od 2014. godine.

Ankara obučila 3.000 iračkih vojnika za napad na Mosul

Polovina od 3.000 iračkih vojnika koje je obučavala Turska vojska u kampu Bašika u sjevernom Iraku, učestvovaće u operaciji zauzimanja grada Mosula koji se nalazi pod kontrolom "Islamske države", saopštili su turski vojni izvori.

Turska je poremetila odnose sa centralnom vlasti u Bagdadu zbog prisustva turskih vojnika u sjevernom Iraku i zbog neslaganja o tome ko treba da učestvuje u napadu na Mosul.

"Polovina od 3.000 obučenih vojnika trenutno učestvuje u operaciji. Druga polovina je u rezervi", saopštio je vojni izvor agenciji Rojters.

Izvor: Tanjug/SRNA