latinica  ћирилица
17/10/2016 |  12:09 | Autor: RTRS

Amerikanci prelijeću u blizini ruskih baza i brodova

Američki lovci i izviđački avioni sve češće nastoje da osmatraju i da prilaze ruskim brodovima i bazama u Siriji, na Sredozemlju i na Krimu, navode vojni portali.
Američki izviđački avion RS-135 (Foto: Flickr/Lance Cheung) -
Američki izviđački avion RS-135 (Foto: Flickr/Lance Cheung)

Patrolni protivpodmornički avion "R-8A Posejdon" obavio je prelet u području istočnog Sredozemlja, gdje se nalaze brodovi ruske ratne mornarice koji su tamo stalno stacionirani, prenose zapadni portali koji prate kretanje vojnih aviona.

Prema njihovim informacijama, "Posejdon" se približio na 100 kilometara logističkom punktu ruske ratne mornarice u sirijskoj luci Tartus.

Izviđački avion koji je poletio iz avio-baze Sigonela na Siciliji obavlja kružne prelete između Kipra i Libana, nedaleko od sirijske obale.

U posljednjih nekoliko sedmica povećan je intenzitet letova američkih izviđačkih aviona u blizini ruske granice, pogotovo oko obala Krima, ali i ruskih baza u Siriji, te ruskih brodova koji se nalaze u Sredozemlju.

Svakodnevno se bilježe dva-tri ili više takvih preleta.

Trenutno, ruska ratna mornarica u Sredozemnom moru u stalnom sastavu ima desetak brodova iz sastava tri flote, od kojih su neki opremljeni raketama "Kalibar-NK".

Brodovi štite sa mora ruske vojne objekte u Siriji - avio-bazu Hmejmim kod Latakije i logistički punkt ruske ratne mornarice u Tartusu.

Izvor: SRNA