latinica  ћирилица
17/10/2016 |  14:29 | Autor: RTRS

Erdogan: Turska odlučna da bude dio oslobađanja Mosula

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je Turska odlučna da bude dio operacije oslobađanja Mosula od ID, kao i mogućih razgovora o budućnosti tog grada na sjeveru Iraka.

Erdogan je ponovio da je Turska zabrinuta da bi ta operacija mogla da izazove vjerske sukobe, ukoliko bi većinski sunitska oblast potpala pod kontrolu šiita.

"Kada Mosul bude oslobođen, Turska ne može da dozvoli razdor između sunita i šiita" u tom gradu, kazao je Erdogan.

Agencija AP prenosi da je zamjenik turskog premijera Numan Kurtuluš rekao da je podsekretar Ministarstva spoljnih poslova Umit Јaldžin na putu za Bagdad kako bi razgovarao o turskim snaga u kampu Bašika, sjeverno od Bagdada, kao i o operaciji u Mosulu.

Polovina od oko 3.000 iračkih vojnika koje je Turska obučavala u kampu Bašika na sjeveru Iraka, učestvuje u operaciji istjerivanja ID iz iračkog grada Mosula, saopštili su ranije turski vojni izvori, javlja Rojters.

"Oko polovina od 3.000 njih trenutno učestvuje u operaciji. Druga polovina je ostala u rezervi", rekao je jedan od tih neimenovanih izvora britanskoj agenciji.

Turska je u sporu sa iračkom vladom zbog prisustva turskih trupa u Bašiki i pitanja ko bi trebalo da učestvuje u juriš na Mosul, koji je organizovan uz podršku SAD.

Irački premijer Hajder el Abadi objavio je da je protekle noći počela operacija za oslobođenje Mosula.

Mosul je posljednje veliko uporište ID u Iraku u kom je prije sukoba živjelo oko dva miliona stanovnika.

Taj grad je u "samom srcu" samoproklamovanog kalifata takozvane ID od 2014. godine.

Izvor: Tanjug