latinica  ћирилица
18/10/2016 |  16:58 ⇒ 17:09 | Autor: RTRS

Zajednički nastup izdavača Srpske na 61. beogradskom sajmu knjiga

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji će na predstojećem 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga organizovati zajednički nastup izdavača iz Republike Srpske, rekao je direktor Predstavništva Mlađen Cicović.

U ovoj godini u kojoj se obilježava 100 godina od smrti Petra Kočića, zajednički nastup odvija se pod sloganom "Ideš li rode?" iz Kočićeve priče "Kroz mećavu".

"Uzeli smo njegovo naizgled obično, ali posve toplo, ljudsko pitanje: `Ideš li rode?` kojim je Kočićev književni junak Relja Knežević bodrio malog Vuju u priči `Kroz mećavu` i postavili kao pozivni slogan svih naših promocija, naših razgovora na tribinama i svega što će biti naše obraćanje prema svakom posjetiocu na štandu Republike Srpske", rekao je Cicović.

Direktor Predstavništva Republike Srpske ocijenio je da je ovo pitanje Kočićevog junaka "po svemu sudeći u ovom surovom vremenu globalnih mećava i smetova preraslo i u kodni poziv za očuvanje, prije svega srpskog jedinstva i sabornosti, a možda nije pretjerano reći i cijelog slobodarskog svijeta".

Cicović je istakao da će tokom sedam sajamskih dana na štandu Republike Srpske 39 izdavača predstaviti knjige i autore čija su djela iz oblasti književnosti, nauke i umjetnosti, ovogodišnja kulturna duhovna reprezentacija Republike Srpske.

U tom impozantnom broju su, kako je naglasio, i izdavači koji se pojavljuju i u zajedničkim izdanjima: institucije Republike Srpske - Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, univerziteti iz Istočnog Sarajeva i Banjaluke, muzeji, zavodi, instituti, biblioteke.

"Svi oni će zajedno predstaviti publici 63 knjige i sedam časopisa, od koji je jedan časopis na engleskom jeziku", rekao je Cicović.

Kao i u proteklih pet godina i ovog sajamskog četvrtka, 27. oktobra, kako navodi Cicović, na štandu Republike Srpske biće organizovan pjesnički susret sa kojeg će Predstavništvo objaviti zbornik poezije, "kao svjedočanstvo zajedničkog svesrpskog pjevanja i kazivanja".

Cicović je rekao da će u subotu, 29. oktobra, biti uručeno priznanje Povelja uspjeha izdavaču najtraženije knjige na štandu Republike Srpske, na kome će i ove godine biti nastavljeno zalaganje za očuvanje srpskog jezika i ćirilice.

Uz zajednički nastup Republike Srpske biće štand Udruženja izdavača Republike Srpske gdje će svi posjetioci sajma moći da kupe izdanja predstavljena na zajedničkom štandu Republike Srpske i Udruženja.

"Potpuno sam uvjeren da će ovogodišnji nastup Republike Srpske na beogradskom međunarodnom sajmu knjiga biti značajan iskorak u predstavljanju Republike Srpske na polju kulture, nauke i umjetnosti", rekao je Cicović.

Sajam se održava od 23. do 30. oktobra u halama Beogradskog sajma.

Izvor: SRNA