latinica  ћирилица
18/10/2016 |  21:02 | Autor: RTRS

Malešević: Zalagaću se za veća sredstva Narodnom pozorištu

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je večeras u Banjaluci da će se lično zalagati da budu veća budžetska sredstva za narednu godinu namijenjena Narodnom pozorištu Republike Srpske.
Dane Malešević - Foto: SRNA
Dane MaleševićFoto: SRNA

"Za tako nešto ima potreba koje smo već definisali, kao što je na primjer rekonstrukcija određenih djelova objekta da bi u cjelini bio energetski stabilniji", rekao je Malešević Srni uoči premijere predstave "Posljednji mejdan Petra Kočića".

On je naveo da se krenulo u projekciju budžeta za narednu godinu i da će biti nekih povećanja, a da li će se uspjeti "ubaciti" nešto više sredstava za Narodno pozorište zavisi od više faktora.

"Najprije zavisi od toga kakva će biti ukupna projekcija budžeta za narednu godinu, a potom i od narodnih poslanika", dodao je Malešević.

On je istakao da Ministarstvo na čijem je čelu ima poseban odnos prema Narodnom pozorištu Srpske jer je ta ustanova stub razvoja pozorišne umjetnosti u Srpskoj, naglasivši da sredstva koja mu se dodjeljuju nisu uvijek u onom iznosu kakava bi trebalo da budu.

"S obzirom na budžetske, odnosno finansijske mogućnosti, mi se se trudimo da redovno pokrivamo plate, materijalne troškove, a izdvajaju se i sredstva za festival teatara koji se ovde organizuje", rekao je Malešević.

Premijerom "Posljednji mejdan Petra Kočića", u režiji Nebojše Bradića, označen je početak 87. pozorišne sezone Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Riječ je o drami čija je radnja smještena u okupirani Beograd posljednje godine Kočićevog života, gdje priča o Petru Kočiću postaje priča o vječnom sukobu dobra i zla i podsjeća na vrijeme patnje, kada Austro-Ugarska pokazuje svoje okrutno lice prijeteći da zatre biološko i duhovno biće srpskog naroda.

Prema tradiciji su dodijeljena i priznanja za umjetnička dostignuća u prethodnoj pozorišnoj sezoni.

Priznanje za najbolju predstavu pripalo je predstavi "Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima", dok je Đorđe Marković dobio priznanje za najboljeg glumca, a Nataša Ivanović za najbolju glumicu u prošloj sezoni.

Izvor: SRNA