latinica  ћирилица
19/10/2016 |  09:52 | Autor: RTRS

Srbija: Krijumčari migranata postaju sve nasilniji

Krijumčari migranata postaju sve nasilniji u pokušaju da migrante prebace preko granice Srbije, rekao je portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije Јovan Krivokapić.
Migranti - Foto: TANЈUG
MigrantiFoto: TANЈUG

On kaže da migranti na miran način pokušavaju da pređu državnu granicu Srbije, koju obezbjeđuju zajedničke patrole srpske vojske i policije, ali da su krijumčari veoma nasilni i da pokušavaju da nasrnu na patrole i da je registrovano više takvih slučajeva u posljednje vrijeme.

"Kada uoče naš punkt, pokušavaju da nasrnu na vojnike i policajce. Kasnije pokušavaju drugim vozilima da ih gurnu sa puta. Mi se jako dobro nosimo sa tim, ali treba biti svestan rizika", rekao je Krivokapić za RTS.

On je naveo da migranti kada vide patrole, okrenu se, vrate, eventualno zatraže vodu, dok sa krijumčarima, koji pokušavaju da prevezu migrante za veliki novčani iznos, posljednjih 15 dana postoji problem koji predstavlja bezbjednosni rizik po pripadnike vojske i policije.

Krivokapić je istakao da, koliko god da su uslovi za prelazak granice loši, migrante ništa neće spriječiti na putu ka boljem životu.

"Loši vremenski uslovi utiču na pokušaje prelaska državne granice. Kad se smiri vreme migranti u većem broju pokušavaju da pređu granicu. U poslednjih 15 dana iz Bugarske je izražen pritisak. Od 22. jula do danas registrovali smo 12.000 pokušaja ilegalnog prelaska", rekao je Krivokapić.

On je naveo da su do danas pripadnici vojske i policije uhvatili 61 osobu koja je pokušala da preveze migrante, te dodao da raduju najave iz Ministarstva pravde o izmjeni Krivčnog zakonika, kojima će biti pooštrena kaznena politika prema krijumčarima.

Krivokapić je naglasio da zajedničke patrole vojske i policije ostaju na granicama Srbije, prilagođavaju se zimskim uslovima, mijenjaju svoju taktiku i nastoje da što bolje osiguraju granicu.

Govoreći o imovini vojske, budući da je prije dva dana istekao rok za prijavu zainteresovanih za kupovinu skladišta, zemljišta, kasarni koji vojsci nisu potrebni, Krivokapić kaže da ponude stižu i da ih to raduje.

Kada je riječ o vraćanju obaveznog vojnog roka, Krivokapić kaže da je ta odluka u nadležnosti Skupštine.

"Fokusirani smo više kako da privučemo mlade i kako da ih zadržimo. Svesni smo da su se okolnosti u društvu mnogo promenile, navike i potrebe mladih su se promenile, i mi se menjamo, otvaramo kasarne, direktno komuniciramo", rekao je Krivokapić.

On je dodao da će se od decembarske klase ove godine primijeniti novi i izmijenjeni način vojnog roka.

"Traje šest meseci i biće bolja i kvalitetnija obuka. U jednom delu posla obuku će vršiti profesionalni vojnici, i za to su predviđene veće stimulacije", rekao je Krivokapić.

Izvor: SRNA