latinica  ћирилица
19/10/2016 |  10:28 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

U Zvorniku završen Festival omladinskih pozorišta RS (VIDEO)

Proglašenjem najbolje predstave u zvorničkom Domu omladine završen je šesnaesti Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske.
Zvornik - završen festival - Foto: RTRS
Zvornik - završen festivalFoto: RTRS

Odigrano je sedam predstava, a publici su se predstavila pozorišta iz šest gradova Srpske.

Nagrada za najbolju predstavu pripala je predstavi "Prljavi veš" po tekstu Bogoljuba Đorđevića koju je izvelo Banjalučko studentsko pozorište.

Nagrada publike pripala je predstavi "Umreži me nježno" koju su izveli glumci Dramske scene prnjavorske "Prosvjete".

Žiri nije imao lagan zadatak.

- U cjelini gledano, složili smo se, što znači da je "Prljavi veš" najbolja predstava. Oni imaju zaokruženu tematsku cjelinu. Ove druge predstave više su performansi sa vrlo malo teksta ili nimalo teksta, a ovdje smo imali i tekst i igru, istakla je Mirjana Trebinjac Bošnjak, član žirija.

Četiri festivalska dana ponudila su pozorišne komade koji istovremeno kritikuju savremeno društvo, govore o životu i ljubavi, odrastanju i problemima mladih, o uspjehu i padu.

Zvornik je po drugi put bio domaćin svojevrsnoj smotri omladinskog pozorišnog stvaralaštva Srpske.

Đorđe Deurić, direktor Doma omladine Zvornik, kaže da je biti domaćini ovako prestižnog festivala velika čast i za Dom omladine Zvornik i za Pozorište mladih, čiji su članovi dočekivali sve ansamble, i naravno za Grad Zvornik.

Festival su organizovali zvornički Dom omladine i Dis teatar iz Banjaluke , a pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete i kulture.