latinica  ћирилица
19/10/2016 |  15:42 ⇒ 21:50 | Autor: RTRS

Počeo 48. Bemus

Koncertom Simfonijskog orkestra RTS-a predvođenim maestrom Bojanom Suđićem sa solistom Draganom Sredojevićem, večeras su počele 48. Beogradske muzičke svečanosti. Publika će tokom 14 festivalskih dana imati priliku da vidi i čuje plejadu velikih domaćih i svjetskih umetnika.
Beogradski kamerni hor (foto: www.belgradechamberchoir.org) -
Beogradski kamerni hor (foto: www.belgradechamberchoir.org)


Velika je radost, odgovornost i privilegija svirati najzahtjevniji koncert za violinu u Beogradu, rekao je violinista Dragan Sredojević Tanjugu, pred večerešnji nastup.

Sredojević je muzičar svjetske reputacije i trenutno prva violina Marijanskog tetra iz Sankt Peterburga, jednog od najznačajnijih muzičkih kolektiva na svijetu.

Beograđanima će se predstaviti "Bramsovim koncertom za violinu i orkestar" koji među muzičarima važi za nesavladivo djelo klašične muzike.

"Osjećam veliko uzbuđenje jer se sa vrlo zahtjevnim Bramsovim remek djelom vraćam u svoj grad. Pokušaću da dočaram svu virtuoznost koju Bramsov koncert zahtijeva od viloliniste i tako opravdam priliku da otvorim važnu manifestaciju kakva je Bemus", ukazao je Sredojević.

Ističe da je u pripremi koncerta imao veliku pomoć maestra Bojana Suđića i članova Simfonijskog porkestra RTS-a.

"Maestro Suđić i svi ti vrhunski muzičari iz orkestra znaju da je Bramsov koncert poznat kao 'djelo protiv violiniste'. Naše iskušenje je utoliko veće što ćemo pokušati da ga odsviramo u perfektnom okviru", rekao je Sredojević.

Ističe da su Srbi veoma talentovan narod za klasičnu muziku.

"Aleksandar Madžar, Stefan Milenković, Sreten Krstić, Roman Simović, Nemanja Radulović su naši vrhunski umjetnici koji su neopravdano skrajnuti iz naših medija, a njihove karijere u svijetu su impozantne. Nadam se da će se u budućnosti više ulagati u kulturu, jer ona predstavlja egzistencijalnu potrebu jednog naroda", napomenuo je Sredojević.

Sutra će se na "Koncertu mladih muzičara" u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda predstaviti Nemanja Belaj (violina), Vuk Božilović (klavir) i Nenad Ivović (klavir).

Muški hor "Optina pustinja" iz Sankt Peterburga nastupiće 21. oktobra na Kolarcu, gdje će 22. oktobra biti priređen autorski koncert Vere Milanković uz učešće Simfonijskog orkestra Umjetničkog ansambla MO "Stanislav Binički".

Iste večeri u "Madlenijanumu" će premijerno biti izvedena opera Stevana Hristića "Suton" u režiji Nebojše Bradića i pod dirigenstkim vođstvom Vesne Šouc, da bi dan kasnije u Etnografskom muzeju koncert održala grupa "Crnućanka" iz Gornjeg Milanovca.

Beogradski kamerni hor publiku očekuje 24. oktobra u Sabornoj crkvi, pijanista Ratimir Martinović će uzvesti djela Vasilija Mokranjca u Svečanoj sali Skupštine grada 25. oktobra, a Simfonijski orkestar RTS nastupiće 26. oktobra na Kolarcu sa solistima Irenom Јosifoskom (violončelo), Bojanom Peković (gusle), Markom Kovačem (klavir) i Nebojšom Maksimovićem (klavir).

Petak, 28. oktobar, rezervisan je za koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra sa violončelistom Draganom Đorđevićem, dan kasnije pred publiku će izaći slavni pijanista Boris Berezovski, a 30. oktobra Bavarski kamerni orkestar sa Sretenom Krstićem (violina) i Natašom Veljković (klavir).

Pobjednik prošlogodišnjeg konkursa "Čajkovski" Dmitri Maslejev nastupa 31. oktobra, a na zatvaranju 1. novembra u Kolarčevoj zadužbini Orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije sa solistom Romanom Simovićem (violina).

U Јugoslovenskoj kinoteci će 23. oktobra i 2. novembra biti prikazani snimci opera "Peleas i Melisanda" Kloda Debisija i "Tako čine sve" Volfganga Amadeusa Mocarta sa ovogodišnjeg festivala "Eks-an-Provansu".

Izvor: RTS