latinica  ћирилица
20/10/2016 |  10:50 ⇒ 14:43 | Autor: RTRS

Aerodrom Ponikve je resurs države

Aerodrom Ponikve je resurs države Srbije i, pored prirodnih resursa i bogatstava, ova infrastruktura treba da ostane u vlasništvu države koja treba da uloži 2,3 miliona evra za obnovu piste, rekao je predsjednik opštine Čajetina Milan Stamatović.
Aerodrom Ponikve - Foto: POLITIKA
Aerodrom PonikveFoto: POLITIKA

Na regionalnoj konferenciji "Aerodrom Ponikve - strateški cilj Zapadne Srbije", koja je održana danas na Zlatiboru, Stamatović je istakao da od održave očekuje da i ona bude partner u ovom projektu, da ostane infrastruktura u vlasništvu Srbije, a da lokalne samouprave iz okruženja budu osnivači, te da oni opredijele troškove koji će biti potrebni za funkcionisanje aerodroma Ponikve.

Stamatović je dodao da opština Čajetina nudi konkretno rješenje, koje je održivo i moguće, a to je da se stavi aerodrom u funkciju uz pomoć Vlade i opština.

"Za ovaj aerodrom deset opština ima interes, a to su Čajetina, Užice, Sjenica, Prijepolje, Priboj, Požega, Nova Varoš, Kosjerić, Bajina Bašta i Arilje. Opština Čajetina bi, prema broju noćenja, izdvojila učešće oko 30 odsto u troškovima finansiranja i održavanja aerodroma, grad Užice oko 20 odsto i ostale opštine uz manje procente", pojasnio je Stamatović.

Na pitanje novinara zašto na konferenciju nisu došli predstavnici Vlade Srbije i predsjednici opština zlatiborskog okruga i grada Užice, Stamatović je rekao da su sve institucije i rukovodstva opština pozvani, ali da nisu došli, te da će oni građanima morati da odgovore zašto nisu na ovom važnom skupu za zapadnu Srbiju.

Savjetnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske Aleksandar Đurić rekao je da ovaj aerodrom ima višestruki značaj za razvoj istočnog dijela Republike Srpske, koji će omogućiti da destinacije koje su najatraktivnije, a to su Andrićgrad i banjski kompleks "Vilina vlas", budu lako dostupni za turiste.

"Mi ćemo dati podršku svim onim projektima u kojima će Republika Srpska i Republika Srbija pokazati da su u turizmu, kao i u svim ostalim oblastima saglasne da žele sarađivati sa obje strane Drine", dodao je Đurić.

Direktor Јavnog preduzeća "Aerodroma Ponikve" Saša Savić rekao je da svrha aerodroma nije samo ta da bude profitabilan, već da treba da pomogne razvoj ovog regiona.

Regionalnu konferenciju "Aerodrom Ponikve - strateški cilj Zapadne Srbije" organizovala je opština Čajetina.

Izvor: SRNA