latinica  ћирилица
20/10/2016 |  11:57 ⇒ 13:52 | Autor: RTRS

Ističe rok za podnošenje zahtjeva CIK-u, SDA traži ponovno brojanje glasova u Srebrenici

Danas je posljednji rok za podnošenje žalbi i zahtjeva za ponovno brojanje glasova s lokalnih izbora 2016. godine.
CIK BiH -
CIK BiH

U protekla tri dana, otkako je na snazi pomenuti rok, od CIK-a je zatraženo ponovno brojanje glasova u više izbornih jedinica i na više desetina biračkih mjesta u BiH, navode iz CIK-a BiH.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac, rekao je da će CIK-u uputiti zahtjev za ponovno brojanje glasova u Srebrenici.

- S obzirom na to da je u Srebrenici postojala koalicija SDA-SBB-SBiH, sve tri stranke će CIK-u podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasova na svim redovnim biračkim mjestima za Skupštinu opštine, kao i svih glasova pristiglih poštom - rekao je Genjac.

Prema njegovim riječima, CIK ima tri dana da se izjasni o zahtjevima, a onda preostaju još tri dana roka za eventualnu žalbu Apelacionom vijeću suda BiH.

CIK je odbio brojanje 2.000 glasova pristiglih putem pošte, navodeći da nisu u skladu sa zakonom, odnosno da nisu stigli na vrijeme. Јuče do 16 časova u CIK je stiglo 100 zahtjeva, od kojih se većina odnosi na zahtjeve za ponovno brojanje glasova na određenim biračkim mjestima.

Podsjećamo, CIK je juče izrekao ukupno 14.000 KM novčane kazne za tri politička subjekta zbog kršenja pravila ponašanja u izbornoj kampanji.

Izvor: Kliks