latinica  ћирилица
20/10/2016 |  14:13 ⇒ 14:15 | Autor: RTRS

Stevandić: Velike podjele u opoziciji o mehanizmu koordinacije

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je opozicija sinoć napustila sjednicu republičkog parlamenta zato što postoje velike podjele unutar SDS-a i PDP-a u vezi sa mehanizmom koordinacije.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić je danas u izjavi novinarima u Banjaluci naveo da je opozicija kao razlog izlaska sa sjednice navela povredu poslovnika, ali da je očigledno njihova namjera bila da ne prisustvuju raspravi o mehanizmu koordinacije.

On je danas nakon završetka sjednice parlamenta Srpske naveo da je u materijalu koji je dostavila Vlada Srpske taksativno i tabelarno prikazano da je Savez za promjene svodio Republiku Srpsku na nivo Brčko distrikta i kantona, što je, kako je rekao, neprimjereno, nepojmljivo i pravno nemoguće.

Stevandić je demantovao tvrdnje kolicije Domovina da tokom sinoćnjeg zasjedanja Narodne skupštine Srpske nije bilo skupštinskog kvoruma.

- Sve vrijeme dok je Murvet Barjaktarević iz kolicije Domovina bio u skupštinskoj sali postojao je kvorum i svako ko je htio da utvrdi kvorum mogao je na toj sjednici da zatraži povredu poslovnika, ali on je to učinio naredni dan, što je nekorektno - istakao je Stevandić.

On je naveo da dodatno opterećenje predstavlja činjenica da mnogi poslanici kada izlaze ne izvlače svoje kartice, te da je sinoć, kada je kvorum bio od 42 do 44 poslanika, u jedno vrijeme bilo uvučeno 56 kartica.

Na pitanje da li je vidio novi zakon o Danu Republike Srpske koji priprema Vlada Srpske za jednu od narednih sjednica republičkog parlamenta, Stevandić je rekao da ni on, ni drugi poslanici nisu dobili taj materijal.

- Mislim da u suštini nije bitno da li će to biti izmjena zakona ili novi zakon, bitno je da s jedne strane pokažemo stvar procedure poštovanja odluka Ustavnog suda BiH, odnosno da im pokažemo da oni nisu bili fer i da nisu poštovali Ustav, a da mi poštujemo - naveo je Stevandić.

On je dodao da s druge strane treba ispoštovati odluku naroda iskazanu na referendumu o Danu Republike Srpske.

Izvor: SRNA