latinica  ћирилица
20/10/2016 |  15:42 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Šamac pomaže povratnicima (VIDEO)

Opština Šamac podržava povratak prijeratnog stanovništva kroz izgradnju putne i komunalne infrastrukture, pomoć u obnovi oštećenih domaćinstava i podsticaje zapošljavanju i samozapošljavanju. Do sada se vratilo 850 Hrvata, a još 500 je zainteresovano za obnovu kuća i povratak.
Mato Tunjić - Foto: RTRS
Mato TunjićFoto: RTRS

Mato Tunjić iz Donjeg Hasića, 2001. godine obnovio je u ratu oštećenu kuću i zasadio voćnjak. Tada se vratio i zanatu kojim se i do rata bavio- korparstvu. U okviru projekta podrške samozapošljavanju, koji su lane proveli opština Šamac i UNDP, podigao je plantažu industrijske vrbe, obezbijedivši tako i sirovinu za proizvodnju.

"Nije to korparstvo kao što je nekad bilo, sad je to jako slabo, neorganizovano, nema nekih kupaca ozbiljnih. Al eto, bolje išta nego ništa. Raditi se mora da bi se preživilo", govori Mato Tunjić.

Od ukupnog broja povratnika, tri četvrtine su ljudi starije životne dobi. Za povratak mladih je neophodno obezbijediti radna mjesta, što je opet, uslovljeno ukupnim privrednim i ekonomskim razvojem lokalne zajednice.

"Moje je mišljenje da bi se to puno bolje moglo napraviti kada bi se sredstva koja se koriste za održivi povratak, po svim nivoima vlasti da ih ne nabrajam, kad bi ta pomoć ne bi imala socijalni karakter, nego kad bi imala razvojni karakter. To znači, ništa od toga što se da neka mala novčana pomoć ili motokultuvator nekoj starijoj osobi tu nema razvoja ni samoodrživog povratka", kaže Ivo Blažanović iz Službe za lokalno- ekonomski razvoj, Šamac.

Opština Šamac stvorila je pozitivan ambijent i uslove za održiv povratak, ali će tek značajniji razvoj privrede i male privrede, odnosno mogućnost zapošljavanja podstaći i mlađe ljude da se vrate i ovdje zasnuju porodice.