latinica  ћирилица
21/10/2016 |  16:48 ⇒ 17:16 | Autor: RTRS

U Bileći problemi sa divljim deponijama (VIDEO)

Nadležne opštinske službe u Bileći, decenijama pokušavaju da spriječe stvaranje divljih deponija uz magistralne i lokalne saobraćajnice.
Bileća - deponija - Foto: RTRS
Bileća - deponijaFoto: RTRS

U odsustvu svijesti o opasnostima koje nose, nisu pošteđena naselja, javne površine i vodotokovi. Najveća prijeti da ugrozi Bilećko jezero. 

Deponija je nikla uz put Bileća – Nikšić, na mjestu gdje je do proljetos zvanično bila kontrolisana deponija kamenog otpada. Lokacija, kao i manji lokaliteti uz saobraćajnicu, bili su obezbijeđeni ogradom. Nadgledanje je obavljalo lokalno komunalno preduzeće.

-Imali smo, u prethodnom periodu, nadzor nad lokacijom, stražari koji su vodili računa o odlaganju, nadzor prestao u martu, i od tada imamo problem odlaganju komunalknog otpada, kaže Srđan Kundačina, šef Odsjeka za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije.

Kundačina kaže da komunalna policija, koja povremeno obilazi kritična mjesta, nikada nije dobila bitku s nesavjesnim građanima. I dio ograde je ukraden.

Kapija i stražarska kućica, nisu u funkciji, pa se odlaže sve i svašta. Deponija je postala potencijalni izvor zaraze. Akumulacija i vodozahvat za bilećki vodovod, udaljeni su nešto više od jednog kilometra.

Tek početkom naredne godine, i s novim budžetom, potvrdili su iz Opštine, biće ponovo uvedena stražarska služba. Do tada, trajaće nadmudrivanje nesavjesnih mještana s komunalnim službama, a kiša spirati zarazu prema jezeru. O mogućim posljedicama po zdravlje ljudi, niko javno ne govori.