latinica  ћирилица
21/10/2016 |  17:08 ⇒ 17:15 | Autor: RTRS

Počinje naplata parkinga na javnim parkiralištima u Brčkom (VIDEO)

Od prvog novembra u gradu Brčko, počinje naplata parkinga na javnim parkiralištima. Od obilježenih 1800 parking mjesta, parkiranje automobila naplaćivaće se na 850 mjesta od kojih su 25 mjesta predviđena za lica sa invaliditetom.
Brčko - parking - Foto: RTRS
Brčko - parkingFoto: RTRS

Ovom odlukom trenutno su izuzeti stanari zgrada, jer će im novim pravilnikom, biti omogućena parking karta po cijeni od 8,5 maraka mjesečno. 

U prvoj zoni, sat parkiranja koštaće 1 KM, u drugoj 0,6 KM dok će cjelodnevno parkiranje , u zavisnosti od zone, iznositi 4KM, odnosno 2,5 KM.

U javnom preduzeći Putevi Brčko, ističu da je cilj i grada i preudzueća da se ova oblast devede u red, kao i drugim gradskim sredinama.

"Mi želimo kao preduzeće da zamolimo javnost da nam da podršku, i da svi shvatimo da je jedan ovakv posao poreban distirktu i da je naglasak na jačem, boljem komunalnom redu i na ekologiji, a ne na prihodima", izjavio je Miroslav Miškić direktor ЈP Putevi, Brčko. 

"Trebaće još puno posla i da javno poduzeće Ceste dobije instrumnete da može efikasno i učinkovito naplaćivati ovaj prihod odnosno parking ali isto tako i da se dođe u situaciju da se ovaj model primjeni na najprikladniji način", napominje Anto Domić, gradonačelnik distirkta Brčko.

U parking servisu distirkta Brčko, trenutno će biti zaposleno 15 radnika. Plaćanje parkinga obavljaće se SMS servisom ili kupovinom parking karte u gradskim biletarnicama.