latinica  ћирилица
21/10/2016 |  17:33 ⇒ 18:20 | Autor: RTRS

"Srbija šampion u poštovanju manjinskih prava"

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da je Srbija potvrdila da je šampion u Evropi u poštovanju manjinskih prava i da namjerava da tako i ostane.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

"Velika stvar po kojoj se Srbija razlikuje u poštovanju prava nacionalnih manjina od mnogih drugih zemalja, pa i onih u Evropskoj uniji, jeste ta što smo institucionalizovali mehanizam za saradnju sa nacionalnim manjinama kroz Nacionalne savjete", rekla je Ana Brnabić poslije sastanka sa predsjednicima Nacionalnih savjeta nacionalnih manjina.

Kako je dodala, to je mehanizam koji je prepoznat i od EU, i od Savjeta Evrope i OEBS-a kao jedan od najboljih za zaštitu prava nacionalnih manjina.

"U prethodnom periodu Vlada Srbije je puno uradila na razvoju dijaloga i obezbjeđivanju razvoja prava i sloboda nacionalnih manjina radeći sa Nacionalnim savjetima na Akcionom planu za ostvarivanje prava nacionalnih manjina koji je usvojen u martu ove godine", istakla je ministarka.

Naglašavajući da je puna implementacija tog nacionalnog Akcionog plana trenutno najvažniji zadatak, Brnabićeva je rekla da se resorno Ministarstvo u tom pogledu oslanja kako na Nacionalne savjete, tako i na institucije, kao što su Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

"Pred nama je i rad na izmjenama i dopunama dva važna zakona – Zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina. Nadamo se da ćemo ovim pokazati još jednom da je Srbija jedan od šampiona u Evropi u poštovanju prava nacionalnih manjina", poručila je Brnabićeva.

Navodeći da je resorno ministarstvo otvoreno za konstruktivan dijalog za rješavanje pojedinih problema u ovoj oblasti, ministarka je dodala da je do ovog sastanka došlo samo dva mjeseca poslije njenog preuzimanja dužnosti u Ministarstvu državne uprave i lokalne saomouprave upravo zato što je ovo važno i kompleksno pitanje.

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je rekla da to tijelo prati implementaciju Akcionog plana, i da je već počelo da priprema prvi izvještaj o sprovođenju tog plana koji se odnosi na period do kraja juna 2016. i koji će biti predstavljen krajem ovog mjeseca.

"Preko 80 odsto mjera iz Akcionog plana su realizovane po dinamici i u predviđenom vremenskom okviru", istakla je Paunovićeva, ocijenivši da to potvrđuje punu posvećenost i Vlade Srbije i svih 70 učesnika u implementaciji tog dokumenta i zaključujući da Akcioni plan za prava nacionalnih manjina u praksi zaista živi.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Јanković je rekla da je Republika zaista puno uradila na tome da unapredi sistem zaštite i ostvarivanja prava nacionalnih manjina, ali da je na sastanku takođe ukazala na probleme sa kojima se susreću pripadnici manjina.

To su uglavnom, kako je navela, problemi vezani za upotrebu maternjeg jezika, informisanje, i nedostatak određenih kapaciteta. Јankovićeva je izrazila zadovoljstvo zbog pune spremnosti i razumijevanja koje je pokazalo resorno ministarstvo za rješavanje problema, posebno one koji se tiču diskriminacije, što se posebno odnosi na položaj romske manjine.

Јene Hajnal, predsjednik Nacionalnog savjeta mađarske nacionalne manjine, i zamjenik predsjednika Koordinacije nacionanih savjeta, ocijenio je današnji sastanak vrlo korisnim sa aspekta definisanja metodičkih i finansijskih kategorija za praćenje implementacije Akcionog plana.