latinica  ћирилица
24/10/2016 |  16:52 ⇒ 21:46 | Autor: RTRS

Srbi u federalnim zatvorima i dalje prepušteni sami sebi (VIDEO)

Rok za rokom prolazi, a od mogućnosti premještaja srpskih zatvorenika iz KPZ Zenica u neku od zatvorskih ustanova u Republici Srpskoj još nema ništa. Cijela priča zakočena je u Federaciji, a u iščekivanju rješenja Predrag Bajić već četvrti mjesec provodi u izolaciji u zeničkom zatvoru.
KPZ Zenica - Foto: RTRS
KPZ ZenicaFoto: RTRS

Podsjećamo, Predrag je sa bratom Nenadom i zetom Sinišom Babićem u ovoj ustanovi na Vaskrs brutalno pretučen, nakon čega je i aktuelizovano pitanje premještaja zatvorenika u drugi entitet.

Nakon povratka s dopusta 12-og jula i ispunjavanja ankete o bezbjednosti, Predrag Bajić našao se u izlolaciji u Kazneno-popravnom domu Zenica.

- Rekao je da se ne osjeća bezbjedno i od tada je izolovan sa Stupar Lazarom. Ima mogućnost da šeta u krugu 10-15 metara, nema dodira sa drugima, istakla je Snežana Bajić, supruga Predraga Bajića.

Čak ni u kapelu da ode i zapali svijeću nije mu dozvoljeno, hrana mu dolazi hladna, zdravstvena zaštita nikakva, ističe Snežana i dodaje - Propada fizički i psihički.

Od maja Snežana se uzda u obećanja o mogućnostima premještaja zatvorenika. Srpska je svoj dio posla odavno uradila i izmjenom zakona o izvršenju krivičnih sankcija, članom 122, omogućila premještaj zatvorenika iz jednog u drugi entitet iz razloga bezbjednosti ili organizacije izvršenja kazne zatvora. Sa federalnim ministarstvom pravde postignut je dogovor da i oni isto urade. Međutim....

- Јoš uvijek to nije urađeno što se tiče Federacije zato što, oni jesu donijeli ovaj član, ugradili ga u zakon, međutim, na njihovom parlamentu on još uvijek stoji. Nisu još uvijek radili na tome, naglasio je Pero Dunjić, pomoćnik ministra pravde Republike Srpske za izvršenje krivičnih sankcija.

A stoji i dalje federalni parlament - zbog sukoba SDA i HDZ više od tri mjeseca nema redovnih sjednica. Federalno ministarstvo pravde, i pored višednevnih poziva i dopisa, ostalo je nijemo na naša pitanja. Posljednje informacije dobili smo iz ministarstva Srpske.

- Razgovarao sam sa pomoćnikom ministra, federalnog ministra pravde. Rekao je da bi moglo biti da početkom narednog mjeseca bude održana sjednica parlamenta i da bi moglo da dođe na dnevni red ovaj član zakona, odnosno izmjene i dopune zakona o izvršenju krivičnih sankcija, dodao je Dunjić.

Da li će početak novembra staviti tačku na ovu priču ili će biti još jedan u nizu neispunjenih obećanja kojih se Snežana Bajić i te kako naslušala. U zatvorima Federacije, prema posljednjim podacima, kaznu izdržava 55 osuđenih lica iz Srpske. Najviše ih je u Zenici iz koje se već godinama žale na maltretiranja.