latinica  ћирилица
26/10/2016 |  15:35 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Banjaluka: Skup o povezivanju studenata i poslodavaca (VIDEO)

Na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, u organizaciji asocijacije Akademac, održan je skup čiji je cilj povezivanje sudenata i poslodavaca. Direktori i menadžeri iz farmaceutske industrije, bankarskog sektora, prehrambene industrije, IT sektora i telekomunikacija odgovarali su na pitanja studenata, a najčešće pitanje - kako do prakse.
Banjaluka: Skup o povezivanju studenata i poslodavaca - Foto: RTRS
Banjaluka: Skup o povezivanju studenata i poslodavacaFoto: RTRS

Studenti su saglasni da su zadovoljni stečenim teorijskim znanjem, ali sa praksom ipak ne, jer, kako kažu, praksa im se sastoji od učešća u projektima za koje se sami prijave.

Јovana Kelečević, student 4. godine Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, kaže da  bi u idealnom svijetu poslodavci održavali kontakt sa studentima i bili upoznati sa stečenim znanjem studenata od 1. godine do kraja studija.

Kako do prakse - bila su najčešća studentska pitanja upućena poslodavcima koji su pohvalili kadrove koji izlaze sa Banjalučkog univerziteta. Ipak, period adaptacije u kompanijama traje više od godinu dana.

"Sada ulazimo u tu neku završnu fazu koja će trajati dvije godine gdje želimo što više raditi na povezivanju tržišta rada, odnosno poslodavaca sa jedne strane, i svih obrazovnih institucija u BiH sa druge strane", ističe Saša Marković, direktor OKC Banjaluka.

Zaključeno je da je neophodno organizovati Savjete na fakultetima koji će biti sastavljeni od poslodavaca, predstavnika studenata i profesora, koji će raditi na stvaranju uslova za kvalitetnu studentsku praksu.