latinica  ћирилица
27/10/2016 |  11:32 ⇒ 15:39 | Autor: RTRS

Majić: Belobrajdićeva mora odgovarati za mučenje Srba u "Lori" (VIDEO)

Predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, Tonči Majić, prikupio je u Trebinju svjedočenja o mučenjima u zloglasnom logoru "Lora" u Splitu, koje je nad Srbima počinila Tanja Belobrajdić, bivša supruga tadašnjeg upravnika logora Tomislava Dujića.
Lora - Foto: RTRS
LoraFoto: RTRS

Ranije iskaze i svjedočenja 24 logoraša protiv Belobrajdićeve, hrvatsko pravosuđe nije uvažilo. Danas je ovjereno sedam svjedočenja logoraša iz Hercegovine, koja će biti upućena Državnom tužilaštvu Hrvatske , u predmetu Tanje Belobrajdić protiv nekoliko hrvatskih medija. Belobrajdićeva od njih traži odštetu za nanesenu duševnu bol, zbog objavljivanja dijela svjedočenja logoraša o njenim monstruoznim mučenjima. Ovo će, očekuju Majić i logoraši, biti dovoljan dokaz, ukoliko hrvatsko tužilaštvo bude radilo svoj posao kako treba. 

Vukan Kovač, bivši logoraš, predsjednik Udruženja logoraša Istočne Hercegovine, rekao je da je svjedočilo sedam logoraša i da su sve ono što su govorili prethodnih godina saželi u izjavu.

-  To su činjenice koje govore šta se dešavalo u Lori - istakao je Kovač.

Tonči Majić, predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, kaže da stoje iza svejdočenja koja su ponuđena hrvatskom tužilaštvu. Naveo je da je to tužilaštvo u slučaju Belobrajdićeve odigralo sramnu rolu, jer nije ispitalo žrtve, a ponudilo se njih 24 da svjedoče.