latinica  ћирилица
28/10/2016 |  09:06 ⇒ 09:20 | Autor: RTRS

Savez gluvih: Djeci omogućiti kvalitetnije i humanije školovanje

Predsjednik Saveza gluvih Republike Srpske Dubravka Ostojić poručila je da je potrebno gluvoj djeci omogućiti kvalitetnije školovanje, uz odrastanje u krugu porodice.
Predsjednik Saveza gluvih Republike Srpske Dubravka Ostojić - Foto: SRNA
Predsjednik Saveza gluvih Republike Srpske Dubravka OstojićFoto: SRNA

Ostojićeva je ukazala na potrebu kompletne reforme i humanizacije obrazovanja gluve djece, ističući da i ovi mališani imaju ista prava na kvalitetno obrazovanje, kao i zdrava djeca.

"Veoma važna je rana rehabilitacija sluha i govora, koja treba da počne u drugoj godini života i traje do završetka školovanja, što zahtijeva timski rad surdoaudiologa, logopeda, psihologa i članova porodice gluvog djeteta", rekla je Ostojićeva Srni.

Prema njenim riječima, najveći nedostatak Centra za vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora u Banjaluci jeste to što su mališani iz unutrašnjosti Srpske primorani da se odvoje od svojih i smjeste u hraniteljske porodice, s obzirom na to da je to jedina specijalna škola za gluvu djecu u Republici Srpskoj.

"To je ogroman stres za ovu djecu, a rezultat svega je kidanje emotivnih veza sa porodicom još u najranijem djetinjstvu. Tim mališanima nemoguće je nadoknaditi roditeljsku ljubav", naglasila je Ostojićeva.

Uz sve to, dodala je ona, u ovom centru djecu niko ne uči njihov prirodni znakovni jezik, kao što je to slučaj u razvijenom svijetu.

"Zato im je leksika veoma siromašna i u komunikaciji koriste ograničen broj riječi", rekla je Ostojićeva, navodeći da znakovni jezik obuhvata više od 3.000 pojmova.

Ona je dodala da Centar školuje kadrove za zanimanja koja niko ne traži.

Ostojićeva je izrazila zadovoljstvo što je grad Bijeljina podržao rad Udruženja gluvih ovog grada, u okviru kojeg funkcioniše Kabinet za ranu rehabilitaciju sluha i govora.

Prema njenim riječima, u ovaj kabinet na vježbe za rehabilitaciju sluha i govora dolazi 16 mališana iz okolnih mjesta, zahvaljujući čemu se oni putem inkluzivne nastave školuju u redovnim školama u bijeljinskoj regiji.

"Što je najvažnije, odrastaju uz svoje najmilije, te imaju bolje obrazovanje i šansu za veći izbor zanimanja, te mogućnost fakultetskog obrazovanja", istakla je Ostojićeva.

Ona je navela da Savez gluvih Srpske ima 2.000 registrovanih članova, upozoravajući da je broj gluvih mnogo veći jer se još radi na formiranju tačne evidencije.

Ostojićeva je pozvala sve ljude da ne zauzimaju stav prema gluvim licima na osnovu predrasuda, te da ih ne ignorišu, nego smatraju sebi ravnopravnima, što i jesu.

Izvor: SRNA