latinica  ћирилица
28/10/2016 |  11:39 ⇒ 12:39 | Autor: RTRS

Objavljen konkurs za studentske stipendije (VIDEO)

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je danas konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Srpskoj, za šta je budžetom planirano oko dva miliona KM, kao i konkurs za dodjelu stipendija studentima iz Srpske koji studiraju u inostranstvu, za šta je obezbijeđena 191.000 KM.
Studenti - Foto: RTRS
StudentiFoto: RTRS

Studentima koji studiraju u Srpskoj biće dodijeljeno 1.000 stipendija, tj. u kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija 730 stipendija, a u kategoriji ostalih studenata prvog ciklusa 236, rekao je resorni ministar Dane Malešević na konferenciji za novinare u Banjaluci.

- Studentima sa invaliditetom sva tri ciklusa koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica biće dodijeljeno 16 stipendija, a studentima prvog ciklusa sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama 18 stipednija" -pojasnio je Malešević.

Prema njegovim riječima, stipendija iznosi 2.000 KM po studentu i isplaćuje se tokom 10 mjeseci u iznosu od po 200 KM.

- Studentima koji studiraju u inostranstvu biće dodijeljeno 70 stipendija i one se isplaćuju jednokratno. Visina stipendije zavisi od broja studenata koji ispunjavaju uslove konkursa, a uglavnom iznosi 2.000 KM na prvom ciklusu studija, 2.500 KM na drugom i 3.500 KM na trećem ciklusu po studentu - precizirao je ministar.

On je naglasio da su detalji konkursa, koji je otvoren do 28. novembra, objavljeni na portalu Vlade Srpske, odnosno stranici Ministarstva. Biće dodijeljen isti broj stipednija, kao i prošle godine, a i iznosi su isti.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić pojasnila je da studenti koji studiraju u inostranstvu, da bi dobili stipendiju Ministarstva, moraju imati prosjek ocjena najmanje devet.  Ako je riječ o studentima na prvom ciklusu studija moraju imati upisanu drugu godinu, osim studenata koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim olimpijadama.

- Studenti koji studiraju na drugom i trećem ciklusu u inostranstvu mogu ostvariti pravo na stipendiju od prve godine drugog ciklusa ili prve godine trećeg ciklusa, s tim da im se računa prosjek ocjena u prvom, odnosno drugom ciklusu - precizirala je Pejićeva.

Ona je dodala da na svakom ciklusu studenti moraju imati prosjek ocjena najmanje devet.

Prema njenim riječima, uspješni studenti koji studiraju u Srpskoj moraju imati prosjek najmanje 8,5, a studenti koji spadaju u ostale kategorije - djeca poginulih boraca, socijalne kategorije, porodice sa više studenata - moraju imati prosjek najmanje osam, kao i oni koji dolaze iz izrazito nerazvijenih opština.

Studenti s invaliditetom, da bi dobili stipendiju Ministarstva, moraju imati prosjek najmanje sedam i po.

Izvor: SRNA