latinica  ћирилица
28/10/2016 |  12:06 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Malešević: Narednih dana isplata dugovanja prosvjetnim radnicima

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da bi u narednim danima trebalo da budu isplaćena dugovanja za prevoz prosvjetnim radnicima za septembar.
Dane Malešević - Foto: RTRS
Dane MaleševićFoto: RTRS

"Ne dugujemo previše sredstava za prevoz radnika, ali se tu kaleme i druga dugovanja koja se odnose na obaveze iz ranijeg kolektivnog ugovora, koja ne možemo isplatiti ako nema sredstava", rekao je Malešević novinarima u Banjaluci, govoreći o štrajkovima upozorenja prosvjetnih radnika u pojedinim školama u Srpskoj.

On je napomenuo da će dugovanja Ministarstva prema prosvjetnim radnicima biti izmirena u skladu sa punjenjem budžeta.

Ministar je podsjetio da ukupna dugovanja iznose više od tri i po miliona KM.

Govoreći o uvođenju obezbjeđenja u školama u Srpskoj, Malešević je istakao da je Ministarstvo dalo saglasnost jednoj agenciji da prezentuje svoj program u školama, ali nikako da ta agencija sa direktorima prisiljava roditelje i učenike da se uključe u taj program koji su prezentovali.

"Došlo je do zloupotrebe naše saglasnosti, jer su samo njen dio naveli u ugovoru koji su potpisivali sa školama, da Ministarstvo daje saglasnost na program. Nisu su se pojavili za traženje druge saglasnosti kojom bi oni mogli da realizuju taj program i sigurno je neće ni dobiti jer su zloupotrijebili prethodnu saglasnost i dobru volju Ministarstva", naglasio je ministar.

On je rekao da je ne zna zašto Tehnička škola u Banjaluci u njen zapušteniji dio nije uložila 196.000 KM koje je dobila nakon što je Ministarstvo ovu školu kandidovalo za projekat UNDP-a.

Izvor: SRNA