latinica  ћирилица
28/10/2016 |  12:59 ⇒ 13:07 | Autor: RTRS

Na Sajmu druženje sa Šerbedžijom, Danjan Čen, Huan Oktavijom Prensom

Šestog dana 61. Sajma knjiga u Beogradu sa čitaocima će se družiti Rade Šerbedžija, Danjan Čen i Oktavio Prens.
Danjan Čen (Foto: Marko Đoković/RAS Srbija) -
Danjan Čen (Foto: Marko Đoković/RAS Srbija)

Šerbedžija je gost izdavačke kuće Nova knjiga plus iz Crne Gore, a predstaviće svoje knjigu izabranih pjesama "Stranac" i "Do posljednjeg daha".

Publika će imati priliku da upozna i kinesku autorku Danjan Čen i njenu prvu knjigu objavljenu na srpskom "Šangajska princeza". Ovo je priča o Dejzi Kvok (1909-1998), ćerki kineskog milionera rođenoj u Australiji koja se sa porodicom preselila u Šangaj i tu kasnije postala žrtva Kulturne revolucije Mao Cedunga, poslata u logor za "prevaspitavanja kapitalista". No, Dejzi je sve nedaće podnijela sa osmjehom na licu i zadivljujućom izdržljivošću.

Danjan Čen (1958) je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih kineskih književnica. Rođena je u Pekingu, kao dijete se sa roditeljima preselila u Šangaj, gdje i sada živi i smatra se jednim od živih kulturnih simbola tog grada. Diplomirala je kinesku književnost i radila u magazinu za djecu, a počela je kao dječji pisac. Njena knjiga "Smrt učenice" (1990) uvrštena je u 100 najboljih dječjih knjiga svijeta. Najpoznatija je po tzv. Šangajskoj trilogiji koju čine publicističke knjige "Šangajska memorabilija" (1998), "Šangajska princeza" (1999) i "Šangajska ljepotica" (2000).

Od 2014. godine Danjan Čen je tri puta boravila u Srbiji, poslije čega je objavila više dužih i kratkih tekstova i dva kratka autorska filma o Srbiji i njenoj istoriji. Teme filmova su kult kneza Lazara i "Hazarski rečnik" Milorada Pavića, koji je bio njena velika književna inspiracija. Ona je pomogla promociji u Kini našeg nobelovca Ive Andrića, a jedna od ličnosti kojoj se divi je i Gavrilo Princip. Njena posljednja knjiga "Zemlja uhvaćenih snova" govori baš o Srbiji, a na Sajmu knjiga u Šangaju u avgustu 2016. bila je jedna od najzapaženijih knjiga.

Argentinski pisac Huan Oktavio Prens gost je izdavačke kuće Geopoetika koja je objavila njegov roman "Višak identiteta". Prens je rođen 1932. godine, a zanimljiv je podatak da su njegovi preci bili iz Istre. Na putu po Evropi, a u potrazi za korijenima, zadržao se da živi i u Beogradu, a potom u Trstu. A onda paraleno i u Argentini.

U autobiografskom romanu "Višak idenititeta", on s dubokim humanizmom, specifično argentinskim humorom i samo njemu svojstvenom nježnom ironijom, oslikava sredinu u kojoj je odrastao i životne priče običnih ljudi. Vedra atmosfera ovog romana ne izostaje čak ni na stranicama gdje se govori o smrti.

Britanska spisateljica Aleksandra Poter gošća je izdavačke kuće  Vulkan i družiće se sa čitaocima na njihovom štandu. Rođena 1980. godine u Јorkširu, Poterova je diplomirala englesku književnost i film. Pisala je za popularne modne magazine, a 1999. poslala je rukopis svog prvog romana na adrese nekoliko izdavača i skoro svi su joj odgovorili potvrdno. Sve njene knjige, romantične komedije, postale su bestseleri u zemljama u kojima su prevedene. Poterova je danas jedna od najčitanijih savremenih autorki ljubavnih romana.

Izvor: Agencije