latinica  ћирилица
28/10/2016 |  13:27 | Autor: RTRS

Veliki propusti u antidoping kontroli u Riu

Svjetska antidoping agencija saopštila je da je bilo ozbiljnih propusta u kontrolisanju sportista na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.
Doping kontrola - Foto: ilustracija
Doping kontrolaFoto: ilustracija

VADA navodi da mnogi sportisti koji je trebalo da budu testirani "jednostavno nisu mogli biti pronađeni" i da je bilo dana kada je otkazano do 50 odsto testova.

U izvještaju na 55 stranica navodi se da od 11.470 sportista njih 4.125 nema nikakav zapis o testiranju u 2016. godini. Među njima je 1.913 osoba koje se bave "veoma rizičnim sportovima".

VADA navodi da skoro 100 uzoraka nije moglo da se poveže sa sportistima zbog grešaka u unošenju podataka i da je jedan nestali uzorak pronađen tek dvije sedmice nakon Igara, prenosi Bi-Bi-Si.

U izvještaju piše da je i u Riju sprovedeno skoro 500 testova manje nego što su organizatori planirali.

Samo 4.795 sportista dostavljalo je podatke o mjestu na kojem se nalaze od 8. avgusta, navodi VADA i napominje da je osoblje zaduženo za obavještavanje sportista o kontrolama bilo loše pripremljeno.

Odgovornost za sprovođenje antidoping programa tokom Olimpijskih igara snosi Međunarodni olimpijski komitet.

VADA je pohvalila poboljšanja postignuta u antidoping laboratoriji u Riju. Ta laboratorija bila je suspendovana samo šest sedmica prije početka Igara jer nije ispunjavala međunarodne standarde.

Izvor: SRNA