latinica  ћирилица
12/11/2016 |  18:18 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Postrojavanje odreda El Mudžahid u BiH 95 - ulaznica radikalnim islamistima u Evropu? (VIDEO)

Prije tačno 21 godinu, tadašnji predsjednik tzv. Republike BiH, Alija Izetbegović, na Gostoviću, kod Zenice, postrojio je pripadnike zloglasne jedinice El Mudžahid, koja je djelovala u okviru trećeg korpusa tzv. Armije BiH.
El mudžahid - Foto: Screenshot
El mudžahidFoto: Screenshot

Ovu jednicu činili su uglavnom dobrovoljci iz islamskih zemalja, koji su u Bosnu i Hercegovinu počeli da stižu već početkom rata, a njihov ratni put obilježili su brojni svirepi zločini i ubistva zarobljenih vojnika i civila.

Umjesto da budu kažnjeni za počinjene zločine, jedinica El Mudžahid dva puta bila je proglašena za najbolju u okviru tzv. Armije BiH.

Za iskazanu hrabrost i zločine nad Srbima 42 pripadnika ove jedinice dobila su najviša priznanja, devetorica su dobitnici srebrnog štita, a njih 11 dobili su najviše priznanje – Zlatni ljiljan.

Da li je Bosna i Hercegovina bila probni balon za njihovo kasnije terorističko djelovanje po Evropi?

 Alija Izetbegović u novembru 1995. postrojavao je pripadnike jedinice El Mudžahid, samo mjesec dana nakon što su njeni pripanici na Vozući počinili stravične zločine nad zarobljenim srpskim vojnicima i civilima.

-  Odgovorni ne samo da nisu bili kažnjeni, nego su ovim postupkom amnestirani od odgovornosti za ova zlodjela, kaže ekspert za terorizam, DŽevad Galijašević: "Alija Izetbegović je na tom postrojavanju čak izrekao pohvalu. Ne samo da je potvrdio svoje učešće u tom poduhvatu, on je pohvalio mudžahedine zbog velikih pobjeda koje su izvojevali i najavio nove bitke."

Do kraja rata ova jedinica imala je više od 1.700 pripadnika, a njihov ratni put obilježili su brojni zločini i svirepa ubistva.

Dramatična pogubljenja i mudžahedini koji u rukama drže odsječene srpske glave snimljeni su na propagandnim video-kasetama Odreda El Mudžahid koje se distribuirane donatorima po islamskim država, a odsječene glave srpskih vojnika navodno su završavale u islamskim zemljama, kao dokaz vjernosti i predanosti džihadu.

- Nijedan mudžahedin, koji je direktno učestvovao u zločinima, za to nije odgovarao. Formiranje i djelovanje jedinice El Mudžahid bio je dio prijekta Alije Izetbegovića po kojem je od Bosne i Hercegovine trebalo da bude stvorena islamska država, kaže Galijašević i dodaje da je to bio i uvod u djelovanje islamista u Evropi: "Zbog toga je postrojavanje na Gostoviću veoma bitno, jer je to bila objava rata Evropi. Te druge bitke vodile su se van teritorije BiH."

Da Evropa nije ozbiljno shvatila tadašnju prijetnju koja je stizala iz BiH, dokaz su teroristički napadi u Madridu, Parizu, Briselu, pa čak i napad na Svjetski trgovinski centar u Njujorku, smatra Galijašević.

Dodaje da njihova ideologija u Bosni i Hercegovini i dalje živi kroz islamistički časopis SAF, 64 vehabijska naselja, paradžemate i terorističke kampove, te kroz 100.000 članova i simpatizera, koji predstavljaju veliku prijetnju, ne samo Bosni i Hercegovini, nego cijeloj Evropi.