latinica  ћирилица
26/11/2016 |  11:05 ⇒ 27/11/2016 | 12:07 | Autor: RTRS

Dodik: Prioritet zakoni o Ustavnom sudu BiH i o vraćanju nadležnosti (VIDEO)

Predsjednik Srpske Milorad Dodik istakao je da će pitanje Ustavnog suda BiH biti prioritet u narednom periodu, naglasivši da će u vezi s tim tražiti okupljanje svih Srba. Dodao je da će od opozicije tražiti da se ponaša korisno za Republiku Srpsku.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Istovremeno, biće traženo i vraćanje oduzetih nadležnosti Republici Srpskoj, kroz zakone koji će to vratiti u prvobitno stanje, a koji će uskoro biti pripremljeni, rekao je Dodik. Kao primjer problema oduzimanja nadležnosti pravnim nasiljem u BiH, Dodik navodi pitanje vojne imovine koja se želi oteti Republici Srpskoj. 

Već nakon donošenja redovnih godišnjih odluka, kao što je budžet, biće rađeno na Zakonu o Ustavnom sudu BiH, rekao je predsjednik Dodik u intervjuu za Srpsku novnisnku agenciju, istakavši da o tom pitanju očekuje podršku svih srpskih stranaka.

- U BiH ne smije da bude više nikakvih odlučivanja, dok se ne odluči o Ustavnom sudu. Ustavni sud je jedno dekadentno mjesto u kojem se radi pod plaštom neke velike priče i namještenih ambasadora koji govore kako je to pravično, ali oni u svojoj zemlji ne bi trpjeli da odluke budu donošene sa strane - navodi Dodik.

Kada je riječ o prenosu nadležnosti, u dogledno vrijeme biće, kaže Dodik, pripremljeni svi zakoni koji će regulisati povratak u prvobitno stanje.

- Predložićemo na nadležna mjesta, a ako neće - znaćemo da neće, ali ćemo tada to znati institucionalno. Formalno-pravna pozicija BiH je Dejtonski sporazum i njegov Ustav. Ono što piše u Ustavu je potpuno različito od onoga što jeste u stvarnosti, i tu stvarnost treba preispitati i dovesti u ustavne okvire i to je ideja, a ne da li će Bakir Izetbegović  zaustaviti istoriju na mjestu kad njemu odgovara - kaže Dodik.

Kao primjer problema oduzimanja nadležnosti što se čini pravnim nasiljem u BiH, Dodik navodi pitanje vojne imovine koja se želi oteti Republici Srpskoj. On je napomenuo da nigdje u Ustavu i Dejtonskom sporazumu ne piše da imovina pripada BiH, već je navedeno da BiH pripadaju izričito data ovlaštenja, a sve ostalo entitetima.

- Ovo je momenat u kojem će se BiH dijeliti - ili će nastaviti dalje ili neće. Ovo je bezočna otimačina. Nađite mi ustavni osnov za jednu takvu odluku. To njih ne interesuje, ali mene interesuje. Ustavni osnov nek mi pokažu, pa ću to poštovati - ističe Dodik.

Uz podsjećanje, da Srpska ima pripremljen zakon u kome je navedeno da se odluke Suda i Tužilaštva BiH neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske, Dodik upozorava da takva zloupotreba institucija od Bošnjaka, poput ove u slučaju imovine, dovodi Srpsku do trenutka kada će donijeti taj zakon.

- Pa da vidimo ko će natjerati Republiku Srpsku da se drugačije ponaša. Hoćete li nam uvesti sankcije? Uvedite šta hoćete. To je prevara i nasilje, priča iz turskog vakta "kadija te tuži, kadija ti sudi, a ti Srbine ima da ćutiš". E, sad smo u nekom drugom vijeku - kaže Dodik.

Predsjednik Srpske je pozvao ambasadore da se bave svojim ambasadorskim poslovima i da prestanu da drže političke pridike, poput onih koje je britanski ambasador Edvard Ferguson iznio juče - 25. novembra, kada Bošnjaci obilježavaju "dan državnosti BiH" koji ne postoji ni u jednom zakonu, niti ga prihvataju svi u BiH. Srbi nikada ne smiju da zaborave da je Velika Britanija predložila Savjetu bezbjednosti UN rezoluciju kojom bi se srpskom narodu za sva vremena utisnuo pečat genocidnosti i da i to govori koliko su spremni da nas uvaže, poručio je Dodik.