latinica  ћирилица
26/11/2016 |  12:35 ⇒ 13:04 | Autor: RTRS

Mještani naselja Boljanić protiv gradnje fabrike (VIDEO)

Mještani ozrenskog naselja Boljanić ne žele u svom selu fabriku za preradu starih guma postupkom pirolize.
Protest mještana Boljanića -
Protest mještana Boljanića

Na Zboru građana 153 prisutna stanovnika ovog naselja kod Doboja usprotivila su se nastavku gradnje postrojenja koje će, smatraju, zagaditi do sada zdravu životni okolinu. 

Peticiju protiv izgradnje za njih nepoželjne fabrike do sada je potpisalo više od 1300 Boljaničana. Preduzeće „Eko global“ iz Gračanice ne odustaje od izgradnje fabrike, uz poštivanje zakona Srpske.

- Mi ne možemo odustati od nečega ako neko kaže – meni se to ne sviđa i neće da sasluša našu stranu. Apsolutno podržavam i njih što se brinu, nemam ništa protiv toga, ali gledamo i svoju stranu, kaže Esma Kurtagić, direktor „Eko global“ Gračanica.

Ni mišljenje stručnjaka Ozrence nije ubijedilo u opravdanost izgradnje fabrike.

- Ima i razloga za brigu zato što nema čistih tehnologija i oni su zabrinuti kako će se to u procesu odvijati, Ali, s druge strane i investitor mora da ispoštuje zakonske procedure. Ako se sve to spoji ne vidim tenzije ni na jednoj, ni na drugoj strani, ističe prof. dr Slavko Đurić, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad.

Investitori poručuju – zapošljavanje lokalnog stanovništva u ekološki potpuno prihvatljivoj fabrici i ubrzan razvoj Boljanića. Mještani to odbijaju ako će im fabrika zagaditi selo. Na potezu su Republika Srpska i njeni zakoni.