latinica  ћирилица
26/11/2016 |  13:34 ⇒ 16:03 | Autor: RTRS

Ivancov posjetio ruski manastir u Ritešiću kod Doboja

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov posjetio je danas u Ritešiću kod Doboja ruski manastir u izgradnji posvećen Svetoj Matroni Moskovskoj.
Petar Ivancov u Ritešiću - Foto: SRNA
Petar Ivancov u RitešićuFoto: SRNA

Ivancov je rekao da je zadovoljan dinamikom radova na projektu koji je ocijenio kao važan i koristan.

On je najavio da će, u skladu sa mogućnostima, podržati izgradnju manastira.

Predsjednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zoran Gajić rekao je da se privode kraju radovi na glavnom manastirskom zdanju.

On je dodao da su biste predsjednika Vladimira Putina i posljednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova izlivene i da će u narednom periodu biti postavljene u okviru manastirskog kompleksa.

U okviru manastirskog kompleksa gradi se i prvo rusko svepravoslavno etno- selo koje će, između ostalog, sadržavati i bolnicu sa gerijatrijskim centrom, te tradicionalne kuće pravoslavnih zemalja.

Zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksej Kerestedžijanc i gradonačelnik Doboja Obren Petrović postavili su 2. jula 2015. godine kamen temeljac za izgradnju prvog ruskog svepravoslavnog etno-sela u dobojskom naselju Ritešić.

Kerestedžijanc je tada rekao da se polaganjem kamena temeljca za gradnju ruskog etno-selo jača pravoslavna i duhovna osnova zajedničkog života dva naroda.

Izvor: SRNA