latinica  ћирилица
26/11/2016 |  17:34 ⇒ 27/11/2016 | 12:46 | Autor: RTRS

Cvijanović: Za plavi dizel izdvojeno 27 miliona KM (VIDEO)

Vlasti Republike Srpske ponovo ne mogu da nađu zajednički jezik sa srpskim prestavnicima u institucijama BiH. Čak ni kada je riječ o onome što bi bilo značajan podsticaj poljoprivrednim proizvođačima – plavom dizelu.
Vlada RS - Foto: RTRS
Vlada RSFoto: RTRS

Lavinu je pokrenuo ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović (SDS) izjavom da Vlada Srpske ne želi plavi dizel. Na odgovor predsjednice Vlade Republike Srpske nije dugo čekao.

Mirko Šarović je izrekao laž kojom ponovo želi da obmane javnost, kategorična je premijerka Srpske. Demantuje ga i odluka Vlade kojom je još 2013. godine uveden ovaj vid podrške poljoprivrednicima. Za tu mjeru odlučila se nakon što, godinu unazad, nije bilo sluha vlasti na nivou BiH. Tako je Vlada Srpske ostala usamljena u obezbjeđivanju sredstava za nabavku plavog dizela.

Gorivo je jeftinije za 60 feninga po litru. Na hektar zasijane oranice 100 litara plavog dizela. Za Nedeljka Dejanovića iz Laminaca kod Gradiške to je znatna ušteda. 

Regresirano gorivo znatno je smanjilo troškove proizvodnje i Petru Dragojloviću iz Amajlija kod Bijeljine. Ove godine zasijao je 80 dunuma pšenice i za to dobio 650 litara plavog dizela.

Za nabavku regresiranog goriva, Vlada Srpske do sada je izvdojila 27 miliona KM. U godini na izmaku za tu namjenu obezbijeđeno je šest miliona maraka. Subvencionisano je 10 miliona litara goriva.

Portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Aleksandar Macanović rekao je da je ovo jedna od najuspješnijih i najboljih agrarnih mjera, te da obuhvata 20.000 poljoprivrednika godišnje.

I pored toga, Mirko Šarović tvrdi da je Vlada protiv uvođenja plavog dizela. Protiv su, prema njegovim riječima, i premijerka i ministar finansija koji je i član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

"I dalje ću se zalagati za uvođenje plavog dizela, ali ako to ne želi Vlada Republike Srpske, koja smatra da ima dovoljno sredstava za podsticaj biće vrlo upitno kako ćemo sa tim uspjeti da obezbijedimo sveukupnu podršku i kroz Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje i, naravno, podršku MMF-a, jer su predstavnici Republike Srpske na sastanku sa MMF bili izričiti da im ne treba plavi dizel", naveo je ministar Šarović.

Ovo je laž - kategorična je premijerka Srpske Željka Cvijanović. Šarović je, kaže, lagao i da se o plavom dizelu dogovorio sa MMF-om. I tada smo objašnjavali da je to bilo jeftino obmanjivanje javnosti i ništa više, kaže Cvijanovićeva.

"Za razliku od Šarovića i lažljivog SDS-a, Vlada Srpske ne obmanjuje svoje građane. Mi s njima razgovaramo i bez uvijanja kažemo šta jeste, a šta nije realno. A kad obećamo, to i izvršimo", navela je premijerka Cvijanović.

Oglasilo se i Ministarstvo finansija Republike Srpske. Pozivaju Šarovića da zaštiti poljoprivredne proizvođače od nekontrolisanog uvoza robe sumnjivog kvaliteta i onemogući uvoz po damping cijenama, umjesto što im, kako navode, obećava plavi dizel koji u Srpskoj imaju već tri godine.